Відбудова України - 2024

Дайджест

Як Естонія підтримує відбудову України. Повоєнне майбутнє Миколаєва. Будівництво підземних шкіл у Запоріжжі та випускний бал у бомосховищі Харкова.

ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ’Ю

Естонія підтримуватиме Україну в усіх битвах до перемоги, - Аннелі Кольк, Посол Естонської Республіки в Україні

У перший рік повномасштабної війни Естонія долучилася до відбудови Житомирської області. Завдяки її підтримці в Овручі побудували модульний дитсадок, а в Малині – відновили пошкоджений під час обстрілів міст.

В інтерв’ю Укрінформу Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк розповіла про проєкти, які нині реалізуються на Житомирщині, українців, котрі виїхали в Естонію під час повномасштабної війни, ключові напрямки співпраці з нашою державою та прокоментувала результати виборів до Європейського парламенту.

Аннелі Кольк, Посол Естонської Республіки в Україні. Фото Геннадія Мінченка, Укрінформ

ПІДТРИМКА УКРАЇНИ

Україна наступного тижня отримає €2,5 мільярда за рахунок російських активів - Боррель

Міністри закордонних справ країн ЄС мають прийняти остаточне рішення щодо використання прибутків від заморожених російських активів для військової підтримки України, та щодо застосування правових процедур для уникнення блокування такого рішення з боку однієї з країн-членів ЄС.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель. Фото: Укрінформ

«Перший транш цих грошей піде (буде сплачений – ред.) наступного тижня, у липні, другий буде здійснений дещо пізніше.  Вони не мають бути зупинені. Вони мають бути використані, і ми маємо  правові процедури, щоб уникнути блокування будь-якого роду», - сказав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

У Миколаєві презентували проєкт Морського індустріального парку

Одним з базових компонентів післявоєнної відбудови Миколаєва є створення Морського індустріального парку, який забезпечить роботою 4 000 людей, залучить додаткові інвестиції та дасть можливість щорічно поповнювати міський бюджет на 180 млн грн.

Фото надані Оленою Горячевою

Цей проєкт було презентовано на саміті BLUE SUMMIT in MYKOLAIV в рамках програми «Мери за економічне зростання», що фінансується Європейським Союзом і Королівством Данія через ПР ООН, передає кореспондент Укрінформу.

Фото надані Оленою Горячевою

Цей та інші проєкти, які були презентовані на саміті, об’єднані концепцією «блакитної» економіки. За словами директорки департаменту економічного розвитку міськради Тетяни Шуліченко, Миколаїв, завдяки своєму географічному розташуванню, має всі шанси стати регіональним хабом «блакитної» економіки, яка передбачає максимально ефективне використання водних ресурсів на базі інноваційних технологій при умові збереження навколишнього середовища.

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Для випускників, які живуть у Харкові, влаштували свята в укриттях міста. Вони відбувалися протягом тижня. Цьогоріч з харківських шкіл випустилося майже 8,5 тисяч школярів, серед яких 900 – золоті та срібні медалісти.

ФОТО УКРІНФОРМ

У Запоріжжі розпочалося будівництво підземних шкіл

Зважаючи на всі ризики прифронтової території, Рада оборони Запорізької області вирішила, що весь освітній процес має відбуватися в укриттях.

Для цього в Запоріжжі втілюються масштабні проєкти. Розпочали будівництво на 5 локаціях. На будмайданчику однієї з них провели виїзну нараду керівництва області, міста з представниками підрядника.

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Стежте за новинами про відбудову – підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щовівторка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 2 липня.