Відбудова України - 2024

Дайджест

Відновлення Харкова. Як Одеса проживає третє воєнне літо. Історія собаки-переселенця.

ВІДНОВЛЕННЯ ХАРКОВА

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді пообіцяв допомогти Харкову модульними будиночками

“Ми не можемо робити велику перебудову, реконструкцію, але ми можемо надати засоби для швидкого ремонту. Наприклад, сьогодні мер запитав, чи можемо ми допомогти людям модульними будиночками. Ми готові допомогти для тих, хто потребує цього”, - сказав Гранді.

Під час поїздки комісар ООН побував на одному зі зруйнованих Росією енергооб’єктів, узяв участь у засіданні Офісу міжнародного співробітництва щодо підготовки до опалювального сезону на Харківщині та ознайомився з роботою центру адаптації “Свій”.

Крім того, комісар побував на місці російського авіаудару, де 22 червня в житловому будинку загинули двоє людей і понад 40 дістали поранень.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді у Харкові. Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Під час зустрічі комісара з Президентом Володимиром Зеленським стало відомо, що УВКБ ООН виділяє 100 млн доларів на допомогу Україні в зимовий період.

Харків, червень 2024. Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

У Харкові на даху дитячої лікарні встановили сонячну електростанцію

Потужність сонячної електростанції - 30 кВт, вона доповнена системою резервного живлення. Ця комбінація забезпечуватиме безперебійне електропостачання паліативному, реабілітаційному відділенням та неврологічному стаціонару навіть за відсутності зовнішнього живлення.

У Харкові на даху дитячої лікарні встановили сонячну електростанцію. Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Це вже друга лікарня, яка отримала оснащення в рамках проєктів фонду RePower Ukraine у Харкові. У одній з багатопрофільних міських закладів обладнання встановили рік тому.

“І це дуже успішний проєкт. Було встановлено сонячні панелі та резервну систему живлення, завдяки цьому під час блекаутів лікарня мала стале енергозабезпечення, працювали операційний, реанімаційний блоки, всі основні відділення. Для нас дуже важливе продовження проєкту. В цій дитячій лікарні є пацієнти в дуже тяжкому стані, і лікарі роблять для них усе можливе. Тут лікуються діти не лише з Харкова, а й з інших областей. Стале електрозабезпечення вкрай важливе”, - наголосив міський голова Ігор Терехов.

ОХМАТДИТ

€4 мільйони невідкладної допомоги підуть на «Охматдит» і прифронтові лікарні

“Невідкладна допомога піде не лише до Києва, а й до цих прифронтових територій, де теж страждають люди», - зазначив посол Німеччини в Україні Мартін Єґер на брифінгу в "Охматдиті".

Посол Німеччини Мартін Єґер відвідав «Охматдит» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

В Україну вже прибули співробітники німецької асоціації Caritas і Товариства Червоного Хреста Німеччини, які разом з українськими партнерами будуть опікуватися тим, щоб виділені кошти були невідкладно використані там, де вони потрібні.

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

Кореспонденти Укрінформу прогулялися одеськими вулицями та поспілкувалися з мешканцями міста

Дізнайтеся, як Одеса проживає третє воєнне літо у репортажі Укрінформ.

Одеса. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

ЕНЕРГЕТИКА

Україна отримає €100 мільйонів від ЄС на реконструкцію системи передачі електроенергії

Європейський Союз у межах програми Ukraine Investment Facility, яка є частиною плану Ukraine Facility, надасть 100 млн євро НЕК "Укренерго" для реконструкції системи передачі електроенергії.

"Проєктом, зокрема, передбачаються реконструкція, ремонт, реабілітація та заміна зруйнованих та/або пошкоджених частин української інфраструктури передачі електроенергії, обладнання, будівництво нових підстанцій та ліній електропередачі з використанням сучасних та енергоефективних технологій, а також заходи з фізичного захисту елементів електроенергетичної інфраструктури".

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

Будівництво медзакладів за угодою з Австрією, підписаною два роки тому, ще не почалося

Питна вода для Миколаєва: в ОВА розповіли, на якій стадії будівництво водогону

Бельгія виділить €150 мільйонів на проєкти відбудови в Україні

Литва передасть Україні енергообладнання ТЕЦ, виведеної з експлуатації

Реєстр збитків для України ухвалив правила та форми заяв для 12 нових категорій

ВІДНОВЛЕННЯ ПОРАНЕНИХ

Як пораненим і полоненим повернутися до життя

За десять років війни багато захисників і захисниць після важких поранень обмежені в пересуванні та потребують практично повсякденної реабілітації, щоб не наростав фізичний біль. Ініціатива «Айболить. На шляху до відновлення» понад рік забезпечує безоплатний медичний супровід та транспортування поранених учасників та учасниць бойових дій та організовує різні помічні для здоров’я заняття: плавання в басейні, терапію з кіньми та лікування фізкультурою.

Поступальна хода коня відновлює роботу опорно-рухового апарату людини. Фото від “Айболить”

Укрінформ розповідає, хто і як надає допомогу. І за рахунок чого покриваються витрати на транспортування та реабілітацію.

Безбар’єрне середовище навколо себе намагаються створити 24% українців - це майже четверта частина населення

Про це, посилаючись на соцопитування, заявила перша леді Олена Зеленська під час засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ України.

Безбар’єрність вважають новою цінністю для суспільства 83% українців. Йдеться не лише про фізичні перепони, а й про перешкоди в роботі, навчанні, дозвіллі, взагалі в повноцінному житті.

Засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС, Київ. Фото: Укрінформ

В Україні запрацював чатбот для пошуку безбар’єрних локацій

Чатбот підказує розташування різних об’єктів - закладів, де надають соціальні та адміністративні послуги, медичних та освітніх установ, зон відпочинку, укриттів тощо – скористатися якими зможуть люди з обмеженими можливостями.

Отримати поради чатбота “Доступно!” можна у Viber та у Телеграмі.

ВІДЕО УКРІНФОРМ

У Житомирі встановили першу газопоршневу станцію, яка допоможе стабілізувати енергосистему в регіоні. Проєкт реалізували за підтримки американського агентства з міжнародного розвитку USAID.

СОЦМЕРЕЖІ УКРІНФОРМ

Врятувати рядового Боба

Історія двічі евакуйованого внутрішньо переміщеного безпородного собаки, який народився на Луганщині, жив на Харківщині, а тепер перемістився на захід, не залишить нікого байдужим.

Ужгород, вокзал. Фото: Тетяна Когутич, Укрінформ

Слідкуйте за відновленням України з нами - щовівторка ми готуємо усі головні новини, фото та відео про відбудову. 

Підпишіться на нашу щотижневу розсилку Відбудова 2024, щоб дізнаватися усі новини відновлення України першими. 

Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала. Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 30 липня.