Відбудова України - 2024

Дайджест

Прем’єр Чехії про допомогу у відновленні України в нашому ексклюзивному інтерв'ю. Відбудова Запоріжжя та освітній центр для дітей переселенців. Як повертають до життя на Закарпатті.

ІНТЕРВ’Ю УКРІНФОРМ

Чеський уряд виділяє понад $21 мільйон на підтримку економіки та на розвиток України

«За перші шість місяців цього року вже витрачено приблизно половину цієї суми. Чеські фірми постачатимуть, наприклад, водоочисні установки та обладнання для хірургічних кабінетів чи реабілітаційних центрів Дніпропетровської області», - пояснив Петр Фіала, прем’єр-міністр Чеської Республіки в інтерв’ю Укрінформу.

Фіала також навів інший приклад допомоги: компанія GENTEC з Брно, яка працює у сфері постачання енергетичних технологій, зокрема когенераційних установок, виграла в міжнародних тендерах і поставила в Україну 30 когенераційних установок на суму понад 400 мільйонів крон (майже 17 млн дол.).

Фото: vlada.gov.cz

ВІДБУДОВА ХАРКІВЩИНИ

Зеленський ознайомився з відбудовою пошкодженого житла на Харківщині

У межах робочої поїздки до Харківської області Президент Володимир Зеленський відвідав місто Дергачі, оглянув відновлені багатоквартирні будинки та поспілкувався з жителями. Торік тут відновили 18 будинків на 250 квартир і забезпечили людей укриттями, яких раніше не було.

Фото: Офіс Президента

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

У Запоріжжі запрацював освітній центр для дітей переселенців

Центр, створений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри та БФ “Support Ukraine Today”, може одночасно приймати до 50 дітей. Освітній хаб розташований в безпечному підвальному приміщенні в центрі Запоріжжя. Заняття проводять на волонтерських засадах кваліфіковані педагоги, які також переїхали до Запоріжжя з тимчасово окупованих територій.

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

ЗАМОРОЖЕНІ РОСІЙСЬКІ АКТИВИ

ЄС зробив перший платіж у €1,5 мільярда від заморожених російських активів

Єврокомісія нагадує, що блокування активів Центробанку РФ в Європі стало можливим після запровадження санкцій ЄС проти Росії після початку її агресивної війни проти України. При цьому надзвичайні надходження, що згенеровані у цьому контексті фінансовими операторами ЄС, не належать Росії та утримуються в європейських центральних депозитаріях. Відсьогодні ЄС почав перерахування цих грошей для України.

“Ці гроші тепер будуть спрямовані через Європейський фонд миру та Український фонд для підтримки військових спроможностей України, а також для підтримки відбудови країни», - йдеться у повідомленні.

Розпочалася відбудова зруйнованого ворожим обстрілом будинку по пр. Соборному у Запоріжжі. Липень, 2024. Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

ЮНЕСКО створило в Україні Офіс підтримки відновлення

У Мінекономіки підбили підсумки президентської ініціативи «Зроблено в Україні»

Обсяг заявок на кредити для відновлення енергетики сягнув ₴38 мільярдів

Нові правила для заяв до Реєстру збитків: які обмеження зняли та що спростили

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з ООН Жінки в Україні готуватимуть жінок - водіїв автобусів

Сім рішень Мінцифри для стабілізації мобільного зв’язку під час знеструмлень

ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ

Щоб фенікси відростили крила

Жінки, які втратили рідних людей на війні, під час спеціальних ретритів на Закарпатті вчаться горювати та відроджуватися з попелу.

Зелена садиба в Подобовці, навколо пасторальна бойківська природа, над головою – Боржавські полонини під чистим небом, повітря, наповнене запахом трав, сюрчать коники, дзвенять тронки корів, що пасуться поруч... За столом на терасі – жінки, що зібралися тут на ретрит за програмою горювання. 

Фото: Тетяна Когутич, Укрінформ

Вони приїхали сюди з фотографіями своїх рідних, у них брендовані футболки з назвами й гаслами підрозділів, де служили їхні чоловіки та сини, вони носять кулони із спільними фотографіями із загиблими рідними або ж з їхніми армійськими жетонами... Ці жінки – наче равлики, завжди зі своїм будиночком на спині. І, мабуть, не варто зайвий раз казати, що ноша в них дуже важка.

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Володимир Зеленський разом з першою леді Оленою Зеленською відвідали дитячу лікарню «Охматдит»

Президент Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською під час візиту до Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" ознайомились з планом її відбудови. Зокрема, в "Охматдиті" мають намір відновити фасад одного з корпусів і побудувати ще один, завдяки якому зʼявиться можливість госпіталізовувати 15 тисяч пацієнтів на рік. Також Фундація Олени Зеленської взяла на себе відновлення "Школи супергероїв" – навчальних класів при медичному закладі.

У Києві планують збудувати шість міні-ТЕЦ на додачу до трьох, що наявні зараз

Вартість проєкту понад 1 млн євро. Перший етап мають втілити до кінця року, це допоможе забезпечити безперебійним теплом близько 300 тисяч жителів столиці. Про потужності – дізнавались у керівника енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка.

СОЦМЕРЕЖІ УКРІНФОРМ

Перелякані й поранені: як у Миколаєві лікують тварин із прифронтових територій

Одна з миколаївських ветклінік отримала 500 тис. грн грантових коштів і придбала обладнання для меддопомоги тваринам.

Йдеться про ветеринарну клініку Олександри Логвінової, що отримала державну допомогу на розвиток бізнесу в рамках програми підтримки родин ветеранів війни.

Фото: Алла Мірошниченко, Укрінформ

Слідкуйте за відновленням України з нами - щовівторка ми збираємо усі головні новини, фото та відео відбудови. Підпишіться на нашу щотижневу розсилку Відбудова 2024, щоб дізнаватися усі новини відновлення України першими.

Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала. Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 6 серпня.