Делегація Чернігівщини провела бізнес-зустрічі з німецькими колегами

Ексклюзив

Представницька делегація Чернігівської області провела в Берліні переговори з партнерами з федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія, яка є партнером Чернігівщини.

Про це Укрінформу розповів глава делегації, перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

«Потужний «десант» свідчить, що ми готові до спілкування, до співробітництва. Ми хочемо максимально залучити наш бізнес, щоби він налагодив контакти зі своїми колегами з Німеччини. Наші всі зусилля наразі спрямовані на те, щоби встановити бізнесові зв’язки між нашими регіонами», - сказав чиновник.

До складу делегації входять, серед іншого, керівництво Чернігівської торгово-промислової палати (ТПП), представники підприємств будівельної, харчової, медичної та інших важливих галузей.

Окрім нинішніх зустрічей, які відбулися в берлінському представництві землі Мекленбург-Передня Померанія, на початку жовтня планується візит безпосередньо до самої цієї північно-німецької землі делегації, до якої увійдуть представники культурної громадськості, сфери охорони здоров’я, ТПП тощо. Також ближчим часом буде організовано онлайн зустріч business-to-business, для того, щоби компанії краще познайомилися.

Мегем назвав чернігівських підприємців «незламними», адже багато з них під час повномасштабного вторгнення демонстрували відданість захисту рідного міста, а наразі продовжують інвестувати власні кошти у виробництво, не очікуючи репарацій або інших стимулів.

Читайте також: Чернігівщина отримала гумдопомогу з Німеччини майже на €500 тисяч

«Ми не розцінюємо партнерство з Німеччиною як «давальницьке» чи як шефство. Ми хочемо будувати наші відносини як взаємовигідні, щоби сторони могли обмінюватися досвідом, напрацюваннями. Ми не хочемо бути тими, хто просить, ми хочемо бути рівноцінними партнерами», - підкреслив Мегем.

Меморандум про встановлення партнерства між Чернігівщиною і Мекленбургом-Передньою Померанією було підписано в січні цього року (онлайн) і вже весною область з триденним візитом відвідала делегація з Мекленбурга. Вона ознайомилася з закладами охорони здоров’я, культурним життям, познайомилася партнерами в адміністрації, з департаментами по напрямках. Усередині літа Чернігівщину відвідала прем’ємінстр землі Мануела Швезіг (яка наразі є президентом Бундесрату, представництва всіх 16 федеральних земель ФРН).

Область, які опинилась під окупацією в перші тижні повномасштабної війни, відновлюється. В тому числі завдяки допомозі партнерів удалося відновити понад 50% зруйнованих і пошкоджених об’єктів, ще 25% знаходяться зараз у відновленні, розповів Мегем.

«Відновлення ми не можемо залишати на після війни. Наша мета – забезпечити всю соціальну, медичну інфраструктуру, щоби люди отримували якісні послуги вже зараз і це стимулювало би повернення наших мешканців, які виїхали за кордон», - підкреслив він.

Уряд Мекленбург-Передня Померанія долучається, зокрема, до відбудови іта до створення безпечних умов для дітей.

Як повідомлялося, серед тих структур, які залучені до відбудови Чернігівщини на федеральному рівні, - Міністерство економічного співробітництва та розвитку та Товариство міжнародного співробітництва (GIZ).

Фото Ольги Танасійчук