В Одесі за італійські кошти відреставрують п'ять пам'яток архітектури

Ексклюзив

У рамках меморандуму про надання Італією 45 млн євро на відбудову пошкоджених пам’яток архітектури в Одесі планують відремонтувати 5 об'єктів.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга.

«Попередньо українська сторона (Мінвідновлення - ред.) надіслала узгоджений список: філармонія, музей Західного та Східного мистецтва, Літературний музей, художній музей та пам'ятника національного значення за адресою Приморський бульвар, 6», - сказав Іван Ліптуга.

За його словами, в будинку на Приморській, 6 планують зробити Центр управління об'єктом всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Проте, за словами Івана Ліптуги, цей список ще не затверджений остаточно, оскільки перелік будівель затверджується наглядовою радою у рамках підписаного між Україною та Італією меморандуму. До нього входить Мінвідновлення, Міністерство закордонних справ Італії, ОВА, облрада та міськрада.

«Зараз ми на тому етапі, коли італійська сторона має визначити свого представника у наглядовій раді, і рада має цей план затвердити», - пояснив Ліптуга.

Щодо схеми надходження грошей, меморандум передбачає пряму співпрацю між країнами, без «проміжної» інстанції ЮНЕСКО, як відбувається з реконструкцією Спасо-Преображенського Собору.

«Зараз гроші підуть не через ЮНЕСКО. Бюрократичні бар'єри на прикладі відновлення покрівлі собору показали, що така модель занадто складна щодо комунікації», - сказав Іван Ліптуга.

Читайте також: Польща готова допомогти у відбудові Львова після ракетної атаки - Туск

Як повідомляв Укрінформ, Італія виділить 45 мільйонів євро на відбудову історичного центру Одеси, пошкодженого внаслідок війни. Проєкт буде розрахований на 3 роки та спрямований на 3 напрямки. Перший – відновлення деяких постраждалих пам’яток зі списку ЮНЕСКО. Також за проєктом Одесі допоможуть напрацювати фундамент плану управління об’єктами ЮНЕСКО та підготовки спеціалістів в різних сферах, зокрема, реставраторів.

Фото: igotoworld.com