Відбудова України - 2024

Дайджест

Війна стала шансом для просування у світ української культури. Західні партнери продовжують інвестувати в українську економіку. Конкурс "Школа майбутнього" визначився з переможцями.

Після перемоги культура стане основою для відновлення

13 вересня в Києві пройшов форум "Україна відкрита світу". Його мета: промоція української культури у світі, розширення кола прихильників України та її культури під час війни.

"У час війни культура виступає як символ незламності народу, а після перемоги стане основою для відновлення та розвитку", - сказав на форумі міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький.

Микола Точицький і Майкл Дуглас. Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Українська культура має дуже вагоме значення, українці - це смілива та мужня нація, якою захоплюється весь світ. Українці пропагують правильні ідеї демократичного світу, про них варто знімати кіно та поширювати його по всьому світу, - Майкл Дуглас.

Форум “Україна відкрита світу”. Фото: Юлія Овсянікова, Укрінформ

Форум економічного відродження у Одесі

В Одесі пройшов форум економічного відродження та розвитку «Odesa Economic Revival Forum». Основна мета форуму - показати представникам бізнесу інвестиційну привабливість Одеси і готовність міста до розвитку та співпраці.

Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Визначені переможці конкурсу архітектурних рішень із відбудови зруйнованих шкіл

Курахове. Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Переможцем конкурсу з відновлення шкільної інфраструктури «Школа майбутнього для України» стала команда архітекторів з Італії «Scandurra Studio Architettura srl» у співпраці з українським архітектором Михайлом Вустянським.

Проєкт отримав фінансування у розмірі €500 тисяч з Фонду розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Литовської Республіки.

“Школа майбутнього для України» - це надихаючий внесок Литви та міжнародних партнерів у перемогу України та майбутнє українських дітей", - заступник міністра закордонних справ Литви Сімонас Шатуніс.

Всі ідеї, які брали участь у конкурсі, можна переглянути онлайн на сайті «Школа майбутнього для України» («Future School for Ukraine»). 

ІНВЕСТИЦІЇ У ВІДНОВЛЕННЯ

Польський банківський сектор готовий долучитися до відбудови

Згідно з опитуванням, у 95% банків, що становить 70% ринку, зазначили, що зацікавлені в участі в процесах, пов’язаних з відбудовою України. Основними причинами такої зацікавленості польські банки називають очікування своїх клієнтів (80%), мотивація солідарності (70%), довгострокова перспектива прибутків (70%).

На бізнес-форумі у Страсбурзі 1500 учасників обговорять участь у відбудові України

«Ми створили своєрідний Український клуб для французьких компаній, які хочуть працювати з українськими, і робота пана Ельброна також полягає в тому, щоб надати гарантії для компаній. Задля цього він працює безпосередньо з офісом Президента Зеленського», - розповів кореспондентові Укрінформу президент Комісії з міжнародних, європейських та транскордонних справ регіону Гранд-Ест Крістіан Дебев.

Ми не розцінюємо партнерство з Німеччиною як «давальницьке» чи як шефство

Представницька делегація Чернігівської області провела в Берліні переговори з партнерами з федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія, яка є партнером Чернігівщини. Про це Укрінформу розповів глава делегації, перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Потреби людей із ампутаціями: у Харкові пройшов всеукраїнський форум

На заході презентували звіт соціального дослідження щодо системи надання послуг військовим і цивільним з ампутаціями.  Результатом форуму стала резолюція з пропозиціями змін, які необхідно внести в систему забезпечення потреб людей з ампутаціями

Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

РЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

«Азов», Superhumans і червона доріжка кінофестивалю у Венеції

Микола, який у квітні 2022 року приєднався до Сил оборони України, з 2023-го – до бригади «Азов», а навесні цього року зазнав важкого поранення і втратив обидві нижні кінцівки, представив у Венеції фільм «Пісні землі, що повільно горить». На червону доріжку він вийшов на протезах, які йому всього два тижні до того поставили у Львівському центрі протезування та реабілітації Superhumans.

Укрінформ зустрівся з Миколою і Катериною в Берліні, де вони по дорозі з Венеції додому взяли участь у заході, організованому посольством України в ФРН.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

  • У Польщі відбудеться Конгрес з відбудови України «Спільне майбутнє»
  • Фонд Нормана Фостера оголосив конкурс проєктів на відновлення будівлі Харківської ОВА
  • Франція поставить Україні 19 тисяч тонн залізничних рейок
  • В Одесі за італійські кошти відреставрують п'ять пам'яток архітектури
  • Круглий стіл «Стійкість, відновлення та реформування України» у Стразбурзі
Страсбург. Фото: Ольга Танасійчук

ВІДЕО УКРІНФОРМ

Показом шедевру українського кінематографа, фільму «Арсенал», у Берліні відзначили 130-річчя від дня народження Олександра Довженка. Глядачі nfrj; дізналися про берлінський період життя Довженка. Показ стрічки відбувався в супроводі відомого британського мультиінструменталіста та композитора Гая Бартелла, який спеціально написав для неї музику. 

ВІДТВОРЕННЯ СПАДЩИНИ

Клембівська квітка: єдина в світі, архаїчна і прекрасна

Технологію створення унікальної клембівської сорочки «з квіткою» включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Так шиють-вишивають жіночу сорочку тільки тут, в єдиному місці на Землі. 

Фото: Наталія Сентемон

Слідкуйте за відновленням України з нами - щовівторка ми збираємо усі головні новини, фото та відео відбудови. Підпишіться на нашу щотижневу розсилку Відбудова 2024, щоб дізнаватися усі новини відновлення України першими.

Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала. Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 24 вересня.