На Харківщині до кінця року планують здати в експлуатацію 10 відремонтованих мостів

У Харківській області до кінця року планують здати в експлуатацію 10 відремонтованих мостів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спецвипуску "Програми відбудови й розвитку міст" на Еспресо.

«У 2022 році російські загарбники захопили половину Харківської області. Силам оборони вдалося їх вибити, але внаслідок бойових дій було знищено всі ключові логістичні шляхи, передусім мости. Транспортна мережа була повністю паралізована. Збитки оцінили у 8 млрд грн», - ідеться у повідомленні.

У Службі відновлення й розвитку інфраструктури наголосили, що деякі з мостів мають ключове значення не тільки для цивільної, але й для військової логістики. Водночас відновлювати мости досить небезпечно, особливо в зоні активних бойових дій.

"Там, де ми виконували роботи на об'єктах, неодноразово були влучання – або поруч, або в саму штучну споруду. Туди, де люди, дорожники, будівельники працювали. Через це на певний час на деяких об’єктах були призупинені роботи, на деяких повністю зупинені наразі", – зазначив заступник начальника служби відновлення Харківщини В'ячеслав Назаренко.

Саме через загрозу повторних обстрілів у службі не можуть публічно оголошувати, які саме мости вже відновлені, а які перебувають у процесі відбудови.

Окрім того, після звільнення деякі мости були заміновані.

Зараз у роботі – 17 мостів. При цьому 10 із них обіцяють здати в експлуатацію до кінця поточного року.

Читайте також: На Чернігівщині завершують будівництво мостового комплексу через Десну

За словами експертки з питань відновлення муніципальної інфраструктури Асоціації міст України Тетяни Мельник, матеріальні втрати у сфері транспортної інфраструктури є дуже значними. За рейтингом усіх збитків, які були завдані Україні через збройну агресію Російської Федерації, вони перебувають на другому місці, це близько 20% усіх прямих збитків. Станом на кінець 2023 року, це близько 37 млрд доларів США.

Як повідомляв Укрінформ, в одному з селищ Харківського району будують підземну школу, в якій зможуть навчатися в одну зміну 150 дітей, об’єкт мають здати за два місяці.

Перше фото ілюстративне