У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований РФ у 2022 році

Фото

У Гостомелі Київської області здали в експлуатацію четвертий відбудований багатоквартирний будинок по вул. Рекунова, що зазнав уражень від російської агресії у 2022 році. Ще 10 будинків планують закінчити до кінця року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час презентації відновленого будинку в Гостомелі.

«Ми відновлюємо країну так швидко, наскільки це можливо. Я дуже вдячний нашим міжнародним партнерам, зокрема ПРООН, обласній військовій адміністрації та місцевій адміністрації, будівельникам, які доклалися до того, щоб люди повернулися в свої домівки. Те, що нам вдалося за два роки відновити цей будинок, це - випробування та велика можливість. Адже попереду, на жаль, іще дуже багато таких зруйнованих будівель, які належить відбудувати», - зазначив віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

Будинок по вул. Рекунова відновлювали з травня 2023 року до вересня 2024 року у межах програми UNITED24 на замовлення Київської ОВА. Зокрема, «з нуля» відбудували секцію будинку, що містить квартири для дев'яти сімей. Загалом додому повернулися 300 людей.

У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований агресією Росії у 2022 році / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко зауважив, що в межах UNITED24 обласна адміністрація забезпечує реалізацію 18 проєктів у різних регіонах Київщини. У Гостомелі по вул. Рекунова - четвертий відбудований і зданий в експлуатацію проєкт.

«Сьогодні ми відкриваємо і здали в експлуатацію четвертий багатоквартирний будинок. Загалом до кінця року плануємо ввести в експлуатацію 14 таких будинків. У наступному році - чотири будинки та три школи. Завдяки програмі UNITED24 до своїх осель повернуться 4 тисячі осіб», - сказав він.

Кравченко поінформував, що на відбудові об'єкта вдалося заощадити 16,8 млн грн. Це уможливилося завдяки закупівлі будматеріалів за ринковими цінами, а також укладеному з підрядником договору на меншу суму, аніж очікувалася на початку.

Очільник Київської ОВА додав, що команда Програми розвитку ООН здійснювала технічний нагляд і контроль за перебігом будівельних робіт та проєктно-кошторисною документацією.

Читайте також: На Київщині капітально ремонтують зруйнований росіянами Лукашівський ліцей

«ПРООН від самого початку своєї роботи в Україні була налаштована на надання чогось людям. Цей об'єкт - свідчення того, що ми працюємо для людей», - підкреслив заступник постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс.

Будинок на 69 квартир по вул. Рекунова, 1 був пошкоджений російською агресією навесні 2022 року. Найсильніші ураження припали на будівлю 9 березня під час артилерійського обстрілу: по будинку було три влучання, що повністю знищило одну секцію в 6-му під’їзді, тобто 9 квартир. Також у багатоповерхівці була зруйнована покрівля, стіни та перекриття на п'ятому, шостому та третьому поверхах, вибиті вікна, виведена з ладу система опалення та інженерні споруди всередині.

В межах проведення капітального ремонту відновили, зокрема, стіни та внутрішні перегородки, секцію в 6-му під’їзді, а також утеплили горище, провели ремонт п'яти пошкоджених квартир, замінили вікна, вітражі для балконів та лоджій.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області відновили 17 тисяч обʼєктів житлового фонду та 209 навчальних закладів, які постраждали внаслідок російської агресії.