На Харківщині відкрили модульну амбулаторію замість зруйнованої росіянами

Фото

У Харківській області відкрили нову модульну амбулаторію первинки, яка замінила зруйновану росіянами клініку.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"У селі Циркуни, Харківської області, відкрили нову модульну амбулаторію первинної медичної допомоги. Цей заклад замінив клініку в Липцях на Харківщині, зруйновану під час нападу на початку цього року. Це великий модульний заклад первинної медичної допомоги з чотирма кімнатами для пацієнтів та іншими технічними приміщеннями", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що нова модульна клініка обслуговуватиме внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які були евакуйовані або переселені з районів інтенсивних бойових дій у Харківській області. 

У клініці працюватимуть пʼять медичних працівників. Разом із ще однією модульною клінікою, встановленою на початку цього року в селі, обидва заклади обслуговуватимуть близько 12 тис. пацієнтів.

Амбулаторію встановили у межах партнерства Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоби попри повномасштабну війну забезпечити пацієнтів доступом до необхідних медичних послуг.

Клініку оснащено необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарні вузли, кімнати очікування та кімнати для огляду пацієнтів. Крім того, нова амбулаторія готова до роботи в умовах блекаутів та є автономною.

Як зазначили в МОЗ, ця клініка є одним із 23 модульних підрозділів ВООЗ, які працюють в регіонах, що постраждали від війни в Україні. Кожна клініка може бути створена за 10-14 днів і є довгостроковим рішенням із терміном служби понад 10 років. Модульні блоки інтегровані в систему охорони здоров’я України, аби ефективно відповідати викликам та наслідкам повномасштабної війни.

Читайте також: До кінця року у восьми областях України працюватиме близько 40 мобільних амбулаторій - ВООЗ

Модульні клініки – це проєкт ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні, який пропонує оперативне та довгострокове розв’язання гострої проблеми. У рамках проєкту вже встановлено модульні заклади на Херсонщині, Харківщині, Сумщині, Миколаївщині та Донеччині. Встановлення останнього блоку стало можливим за підтримки Європейського відділу цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO).

Як повідомляв Укрінформ, в одному з медзакладів Херсонщини облаштували «лікарню під землею».

Фото: МОЗ