Архітектори представили проєкт відновлення кварталу в Ізюмі на Харківщині

Фото

Архітектори представили проєкт відновлення та адаптації житлового кварталу в місті Ізюм на Харківщині, яке має значні руйнування внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Архітектори обрали квартал у центральній частині міста, який поєднує адміністративну, житлову та соціальну функції забудови. У ньому є дво-, п’ятиповерхові та приватні будинки. Квартал межує з головною площею міста, парком.

«За його прикладом можна зробити адаптивну модель, яка використовуватиметься і в інших містах. Брати інклюзивну складову, яку ми заклали», – вважає кураторка проєкту ІZYUM_recovery Анастасія Гулак.

Проєкт адаптації під кліматичні, культурні, економічні та соціальні зміни створили за прикладом «Кліматичного міського кварталу» у місті Есслінген та «Французького кварталу» у місті Тюбінген (Німеччина).

Читайте також: У Харкові знесуть частину 9-поверхівки, в яку Росія поцілила КАБом

Над проєктом відновлення та ревіталізації кварталу фахівці працюють уже протягом року. Перед розробкою власне архітектурних рішень вони зустрічалися з мешканцями будинків, також спілкувалися з німецькими експертами, проаналізували ступінь руйнувань будівель унаслідок збройної агресії РФ. Основна ідея – покращення кварталу без кардинальних змін у структурі існуючої забудови.

Ключове рішення – перетворення вулиці Соборної на пішохідну (рух автомобілів можливий за особливих обставин чи за певними графіками), розповів архітектор Максим Семененко. У кварталі пропонують створити громадські простори (наприклад, скейт-парк, алея скульптур, сухі фонтани, зони відпочинку, літні майданчики кафе), велоінфраструктуру, систему захисних споруд, зелену інфраструктуру. Інженерні рішення включають використання сонячних панелей, біогазу, когенерацію.

Архітектори пропонують зберегти кілька стін історичних будівель, зруйнованих внаслідок обстрілів.

Проєкт IZYUM _recovery розпланований аж до 2031 року – від поетапного архітектурного проєктування до поступової реалізації.

У 2025-му, зокрема, розроблятиметься інженерна частина. У 2026-му архітектори пропонують робити поточний ремонт будівель та інженерних мереж, проводити демонтаж зруйнованих будівель, розчищати та готувати майданчики, зокрема, для інтеграції мобільної біогазової станції.

Читайте також: Як відновлюється Україна - зміни за тиждень

IZYUM _recovery співфінансується програмою ZMINA: Rebuilding, створеною за підтримки Європейського Союзу в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів, за підтримки МБФ «Ізоляція», Trans Europe Halles та Malý Berlín.

На сайті проєкту IZYUM _recovery відкрита фандрейзингова кампанія. Кошти збирають на першочергові потреби будівель кварталу та об’єкти, на які вже виготовляється кошторисна документація.

Як повідомлялося, бої за Ізюм точилися від початку повномасштабного вторгнення. Війська РФ інтенсивно обстрілювали місто з різних видів озброєння, завдавали авіаударів. Вся інфраструктура була знищена, практично на 80% зруйнована житлова багатоквартирна забудова. Найбільш понівечена центральна частина міста. Протягом п’яти місяців, до 10 вересня 2022 року, Ізюм перебував в окупації.

Фото: Kharkiv Media Hub