Близько 3000 польських компаній хочуть брати участь у відбудові України

Ексклюзив

Близько 3 тисяч польських субʼєктів підприємницької діяльності висловили бажання взяти участь у проєктах з відбудови України. 

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів заступник голови Польсько-української господарської палати (ПУГП) Даріуш Шимчиха.

Як зазначив експерт, 7-8 жовтня у Познані відбудеться Конгрес з відбудови України «Сommon Future», партнером якого буде ПУГП.

«Метою цього заходу є представлення польським підприємцям України, її економіки, правових норм, соціальної ситуації у контексті потреб України, пов’язаних з так званою малою відбудовою країни, поточною економічною співпрацею з Україною та перспективою подальшої участі польських компаній у відбудові України»,- заявив Шимчиха.

Він зазначив, що організатори очікують на участь у заході близько тисячі польських підприємців, а також представників українського бізнесу, які створили свої підприємства та компанії в Польщі.

За словами, заступника голови ПУГП, під час двох днів дискусій учасники зможуть познайомитися з пропозиціями польської урядової підтримки щодо інвестицій в Україну, «яких є багато».

«З одного боку, це Банк національної економіки (BGK), який має свої традиційні кредитні лінії. З іншого боку, є можливість страхування з боку Корпорації страхування експортних кредитів (KUKE), яке є найдешевшим з пропозицій в Європі щодо страхування бізнесу чи торгівлі з Україною. З третього боку, є перспектива європейської підтримки в межах програми Ukraine Facility, яка, ймовірно, передасть частину цих коштів у розпорядження BGK, а цей банк шукатиме проєкти, які заслуговують на кредитну підтримку в Україні»,- розповів Шимчиха.

Він зазначив, що ПУГП активно просуває серед польських підприємців ідею участі у проєкті ЄС з відбудови України Ukraine Facility. Зокрема, станом на сьогодні у Польщі зібрано 60 описів інвестиційних проєктів, повʼязаних з планами щодо відбудови України. Зараз вони перевіряються експертами BGK на предмет подальшої подачі цих пропозицій до Єврокомісії для отримання коштів на реалізацію проєктів.

Як зазначив Шимчиха, у Конгрес з відбудови України «Сommon Future» братимуть участь уповноважені урядів країн регіону з відбудови України, зокрема з Польщі, Румунії, Словаччини, Литви.

«Тож це буде хороша регіональна дискусія про те, як країни регіону ставляться до підтримки процесів з відбудови України»,- зауважив Шимчиха.

За його словами, така регіональна співпраця між країнами регіону у питанні відбудови України можлива і потрібна.

Читайте також: Норвегія планує виділити 250 мільйонів крон для інвестицій Norfund в Україну

«Станом на сьогодні близько 3 тис. польських субʼєктів підприємницької діяльності зацікавлені у відбудові України»,- зазначив заступник голови ПУГП.

Шимчиха також повідомив, що в Україні зараз працює понад 600 польських компаній, які займаються виробництвом чи торгівлею.

За його словами, зараз польський бізнес чекає на рішення з боку польського уряду щодо підтримки інвестицій в Україну.

«Сподіваємося, що буде створено спеціальний фонд для підтримки польських підприємств, які хочуть інвестувати в Україну, та взяти участь у програмі з відбудови», - зазначив польський експерт.

Він додав, що йдеться про польські кошти, які будуть доповненням до європейських. Зараз ведуться перемовини на міжвідомчому рівні з цього приводу.

Шимчиха підкреслив, що у Варшаві розраховують на більш активну участь польських компаній у відбудові України.

«Варто пам’ятати, що польські інвестори в Україні, такі компанії як Fakro, Barlinek, Śnieżka, Cersanit, не вийшли з України, незважаючи на війну. Попри знищення своєї інфраструктури в результаті бойових дій, зокрема компанії Fakro, вони не призупинити виробництва, а далі інвестують в Україну, зберігають виробництво, зайнятість, роблять свій внесок в український бюджет у вигляді податків, а також підтримують українську армію»,- наголосив Шимчиха.

Він зауважив, що хоча велика відбудова України ще не почалася, але польський бізнес «дуже активний в Україні».

Читайте також: Німецькі бізнесмени готові активніше приїздити в Україну

Заступник голови ПУГП хорошим напрямком співпраці назвав також співробітництво між польськими та українськими органами місцевого самоврядування, зокрема інвестиції чи передачу спеціального обладнання для функціонування органів місцевого самоврядування України в умовах війни. Йдеться, наприклад, про передачу автобусів, обладнання до водогонів, електромереж тощо.

Конгрес з відбудови України «Сommon Future» у Познані організовується Групою Познанських міжнародних ярмарків, партнерами заходу є Польсько-українська господарча палата та Польська асоціація роботодавців будівельної галузі.

Як передавало агентство, під час цьогорічного Конгресу з відбудови України «Сommon Future» відбудеться 40 дискусійних панелей, на яких дискутуватимуть 100 спікерів.