В Україні за час війни знищені близько 60 мільйонів квадратних метрів житла - Шуляк

Ексклюзив

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну внаслідок російської агресії знищено або суттєво пошкоджено близько 60 мільйонів квадратних метрів житла.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування Олена Шуляк в інтерв’ю Укрінформу.

«На жаль, Росія за час повномасштабного вторгнення знищила або суттєво пошкодила близько 60 мільйонів квадратних метрів житла», - сказала вона.

За словами Шуляк, якщо до війни в Україні щороку вводилося в експлуатацію близько 10 мільйонів квадратних метрів житла, «то за три неповні роки великої війни ми втратили те, що будували більше ніж п’ять років».

Народна депутатка підкреслила, що ці дані підтверджуються різними дослідженнями. Наприклад, Світовий банк у співпраці з Міністерством відновлення у грудні 2023 року провів оцінку пошкоджень і втрат, і житловий сектор виявився одним із найбільш постраждалих унаслідок російської агресії.

«Інші інституції також ведуть підрахунки, які свідчать про десятки мільйонів квадратних метрів зруйнованих і пошкоджених житлових приміщень», - долала вона.

Читайте також: Процеси відбудови мають бути максимально прозорими та підзвітними - Шуляк

Шуляк наголосила на важливості надання допомоги громадянам, які втратили домівки і роботу внаслідок війни. У цьому зв'язку вона підкреслила, що для держави вирішення питання житла є «одним з ключових завдань».

Як повідомлялося, голова робочої групи з питань житла парламентської ТСК із захисту прав ВПО Максим Ткаченко заявляв, що майже 130 тисяч внутрішньо переміщених осіб були змушені повернутися додому, в зону ведення бойових дій чи на тимчасово окуповану територію, через проблеми з житлом та працевлаштуванням.