ЄСПЛ зареєстрував скаргу Telegram на штраф за відмову передати інформацію ФСБ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу Telegram на штраф у розмірі 800 тис. рублів за відмову надати ФСБ ключі шифрування повідомлень від користувачів.

Про це повідомляє ТАСС, посилаючись на адвоката компанії Даміра Гайнутдінова.

"ЄСПЛ зареєстрував нашу скаргу на штраф у 800 тис. рублів, а також був повідомлений про судове рішення, що санкціонувало блокування Telegram. Нам запропонували подати з цього приводу повну скаргу на окремому формулярі", - сказав юрист.

Читайте також: У Москві під час акції затримали десятки шанувальників Telegram

Мирова судова дільниця № 383 Міщанського району Москви раніше визнала компанію Telegram Messenger LLP винною за ч. 2 ст. 13.31 КпАП РФ (Невиконання організатором поширення інформації в інтернеті обов'язку зберігати і (або) надавати правоохоронним органам інформацію про факти прийому, передачі, доставки та (або) обробки повідомлень, якими обмінюються користувачі, а також інформацію про цих користувачів) і оштрафувала на 800 тис. рублів.

Як випливає з позову, 12 липня 2017 року ФСБ Росії направила генеральному директору компанії Павлу Дурову запит про необхідність надати інформацію для декодування повідомлень з терміном виконання до 19 липня щодо шести номерів, які використовують даний месенджер. В зазначений термін запит не був виконаний, ніякої інформації від Telegram не надійшло.

Пізніше керівництво месенджера Telegram також звернулося до Верховного суду Росії з адміністративним позовом про визнання недійсним даного наказу ФСБ РФ, який встановлює процедуру надання відомству ключів для декодування повідомлень. Суд визнав наказ законним.

6 квітня Роскомнагляд подав позов до суду з вимогою заблокувати Telegram у Росії. Таганський суд вимогу задовольнив та ухвалив заблокувати месенджер негайно.