Орбан заблокував жорсткий варіант заяви «Вишеград» щодо Росії – Euractiv

Глава угорського уряду Віктор Орбан не погодився з більш жорсткою щодо Москви версією заяви «Вишеградської четвірки» (V4), через що в підсумку був затверджений її м’якший варіант. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

Первинний варіант декларації, розроблений Польщею, був набагато жорсткішим, містив вимогу скасування проєкту газопроводу «Північний потік-2» і висловлював рішучу підтримку Україні та Білорусі. У ньому було сказано, що «Північний потік 2» негативно вплине на енергетичну безпеку Європи».

Читайте також: Вишеградська група: Агресивні дії Росії дорого їй коштуватимуть

Як повідомлялося, Словаччина вже вирішила вислати трьох російських дипломатів на знак солідарності з Чехією, а Польща веде давні дипломатичні суперечки з Москвою.

Росія вислала п’ятьох співробітників посольства Польщі в Москві після того, як Польща оголосила трьох російських дипломатів персонами нон грата за порушення їх дипломатичного статусу.

Читайте також: Польща заявила, що готує Росії «адекватну» відповідь за видворення п'ятьох дипломатів

Однак Угорщина не анонсувала подібних кроків проти Росії. Орбан, на відміну від свого польського колеги, підтримує добрі стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним і критикує санкції проти Росії через окупацію Криму. Угорщина є єдиною країною ЄС, яка використовує російську вакцину COVID-19 «Sputnik V».

Тож через позицію Угорщини остаточну декларацію солідарності Вишеградської четвірки з Чехією було скорочено.

Читайте також: Країни Балтії на знак солідарності з Чехією вислали чотирьох російських дипломатів

«Разом з прем'єр-міністром Чехії ми рішуче засуджуємо незаконні та жорстокі дії, що здійснюються російськими оперативниками. Ми не дозволимо цій діяльності розділити Європу. Країни Вишеградської групи рішуче налаштовані вжити заходів спільно з іншими країнами-членами Європейського Союзу для зміцнення нашої стійкості», - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Польщі Тадеуш Моравецький зазначив, що найближчим часом відбудеться відеоконференція між міністрами закордонних справ V4 та «Східного партнерства», яке об'єднує ЄС та шість пострадянських країн.