У ПАРЄ вимагають негайно звільнити Колесникову та Знака

У ПАРЄ засудили обвинувальні вироки, винесені білоруським опозиціонерам Марії Колесниковій і Максиму Знаку та вимагають негайно їх звільнити.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на заяву президента ПАРЄ Ріка Дамса.

«Я був шокований, дізнавшись, що лідери білоруської опозиції Марія Колесникова та Максим Знак були засуджені до тривалих термінів ув'язнення за так званими звинуваченнями у змові», - заявив Дамс.

У ПАРЄ вимагають звільнення білоруських опозиціонерів.

«Ці вироки абсолютно безпідставні, і обидві ці мужні особи, які не більше, ніж захищали основні права людини у своїй країні, мають бути звільнені негайно», - сказав президент ПАРЄ.

Дамс наголосив, що вирок було винесено лише через кілька днів після того, як Марія Колесникова була внесена до переліку кандидатів на премію імені Вацлава Гавела з прав людини 2021 року.

Читайте також: Світ засуджує вироки білоруським опозиціонерам Колесниковій і Знаку

Як повідомлялось, Колесникову та Знака засудили до 11 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їх визнали винними за трьома статтями КК РБ: ч. 3 ст. 361 (заклики до дій проти національної безпеки), ч. 1 ст. 357 (змова з метою захоплення державної влади неконституційним шляхом), ч. 1 ст. 361-1 (створення екстремістського формування і керівництво ним).

Премія ім. Вацлава Гавела з прав людини – щорічна відзнака за видатні заслуги із захисту прав людини в Європі та за її межами. Матеріальна винагорода премії становить 60 тис. євро.

Фото: TUT.BY