Єврокомісія пропонує «поставити на паузу» спрощення візового режиму з Білоруссю

Європейська комісія розглянула сьогодні заходи із вдосконалення системи притулку та боротьби із незаконною міграцією, та, серед іншого, запропонувала призупинити дію угоди про спрощення візового режиму з Білоруссю, у зв’язку із подіями на зовнішніх кордонах країн ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що оприлюднена у середу на сайті Європейської Комісії.

«Подальший розвиток всіх оперативних, правових, дипломатичних та фінансових інструментів, які є в розпорядженні ЄС, буде відповіддю на інструментальне використання незаконної міграції державними діячами, включаючи застосування послідовних заходів у різних політичних сферах - віз, торгівлі, розвитку, фінансової допомоги та інших. Часткове призупинення угоди про спрощення візового режиму з Білоруссю, яке Єврокомісія запропонувала сьогодні, є прикладом таких заходів», - йдеться у повідомленні.

У тексті доповіді Єврокомісії зазначається, що найбільш вражаючий приклад такого державного спонсорування незаконної міграції з’явився у червні 2021 року, коли Білорусь почала організовану контрабанду людьми на зовнішніх кордонах ЄС. Це стало наслідком внутрішніх політичних потрясінь в країні та міжнародної реакції на примусове приземлення в Мінську європейського пасажирського літака.

«Білорусь … організувала польоти та міжнародні подорожі для сприяння транзиту мігрантів спочатку до Литви, а згодом – до Латвії та Польщі, у більшості – громадян Іраку. Кількість незаконних проникнень до Литви у 2021-му році зросла у 50 разів у порівнянні з 2020-м роком, з різким зростанням кількості випадків незаконного перетинання кордонів з боку Білорусі зіткнулися також Польща та Латвія», - йдеться у документі.

Читайте також: Спецслужби Польщі: Кожен п'ятий нелегальний мігрант з Білорусі має зв'язки з Росією

Доповідь Єврокомісії відображує головні виклики у сфері міграції, з якими стикається ЄС. Зокрема, це стосується міграційного тиску у Центральному Середземномор’ї, ризиків, що пов’язані із погіршенням ситуації в Афганістані, та із вже згаданими новими викликами на східних кордонах Євросоюзу. Для подолання цих явищ ЄС проводить цілеспрямовану політику зі зміцнення охорони зовнішніх кордонів, вдосконалення структур з надання притулку, а також активну дипломатичну роботу із країнами-партнерами та країнами походження мігрантів. Такі зусилля включають запобігання незаконній міграції, організацію добровільного повернення мігрантів або їх реадмісію.

Поряд із оприлюдненням першої річної доповіді щодо імплементації нового Європейського Пакту з міграції та притулку, Єврокомісія запропонувала створення додаткових правових інструментів - Плану дій у боротьбі з контрабандою людей та Директиви (робочий документ ЄЕ – ред.) щодо санкцій проти роботодавців. Такі ініціативи мають на меті запобігти організованій експлуатації мігрантів та сприяти скороченню обсягів незаконної міграції.

Читайте також: Правозахисники нарахували в Білорусі понад 700 політв'язнів

Як вже повідомляв Укрінформ, після кризових явищ у сфері міграції у 2015 році та різкого збільшення біженців із Сирії у 2019 році, у вересні 2020 року ЄС ухвалив новий Пакт з міграції та притулку, який передбачає комплексні організаційні та правові заходи із регулювання міграційних потоків на територію ЄС.