ЄС ніколи не перетвориться на військовий Альянс і не замінить НАТО – фон дер Ляєн

Євросоюз прагне посилити власні оборонні спроможності не для того, щоб замінити НАТО, а щоб доповнити його та посилити власну здатність до самостійних дій без залучення Альянсу.

Про це у середу під час пресконференції за підсумками саміту ЄС - Західні Балкани, що відбувся у Словенії, заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша позиція є дуже чіткою. НАТО є найсильнішим військовим союзом у світі, а Європейський Союз ніколи не перетвориться на військовий альянс. Але є певні сценарії, в яких ми не бачимо участі НАТО, але за яких може бути важливим для Європейського Союзу бути здатним до дії. Це стосується зусиль з розвитку наших спроможностей, взаємосумісності, зміцнення нашої промислової бази, адаптації наших спроможностей до нових загроз, в першу чергу – кібернетичних. Але очевидно, що всі ці зусилля, яких ми докладаємо та розглянемо на «оборонному» саміті наступного року, є лише доповненням для НАТО», - сказала Президент Єврокомісії .

Вона зауважила, що такі спроможності є необхідним для ЄС, щоб діяти там, де є політична воля європейців для таких дій, але немає необхідності залучати ресурси Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: Генсек НАТО та спецпредставник ЄС обговорили деескалацію на півночі Косова

У свою чергу, президент Європейської Ради Шарль Мішель нагадав, що вчора тема розвитку оборонних та безпекових спроможностей Європейського Союзу піднімалася під час неформальної зустрічі лідерів країн ЄС у місті Брдо, Словенія.

«Учора ввечері під час неформальної вечері звучала тема щодо об’єднання зусиль, щоб досягти більшого впливу ЄС у світі, для просування наших інтересів та цінностей, працюючи разом з партнерами та союзниками. Тож так питання не стоїть - НАТО або Європейський Союз. Ми хочемо сильної позиції ЄС у сфері оборони, тому що сильний Євросоюз лише посилить та зміцнить наші союзи», - наголосив він.

Як повідомлялося, 5-6 жовтня в головуючій в ЄС Словенії відбулася неформальна зустріч глав держав та урядів ЄС, під час якої лідери, серед іншого, обговорили перспективи та можливості зміцнення та розвитку власних спроможностей ЄС у сфері безпеки й оборони, а також провели дискусії щодо європейської інтеграції Західних Балкан під час саміту з керівниками країн цього регіону.