У Латвії заборонять невакцинованим ходити до супермаркетів

Кризова рада під керівництвом прем'єр-міністра Латвії Крішьяніса Каріньша після 10-годинної дискусії в ніч на п'ятницю вирішила оголосити в країні надзвичайний стан на три місяці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Прем'єр уточнив, що епідеміологічні обмеження, в основному, будуть стосуватися можливості отримання послуг невакцинованими жителями країни. Для вакцинованих буде передбачено деяке обмеження контактів.

Зокрема, невакцинованим заборонять закуповуватися в супермаркетах. Нещепленим, ймовірно, будуть доступні тільки магазини з товарами першої необхідності. Планується також скоротити час роботи всіх магазинів. Маски потрібно буде носити в місцях торгівлі всім.

Читайте також: В Україні повністю вакциновані вже 6 мільйонів людей

Як приватному, так і громадському сектору рекомендується перейти на віддалену роботу. Тим, кому потрібно працювати очно, буде необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію або перенесену хворобу. В окремих випадках підійде негативний тест на COVID-19. Роботодавець буде вирішувати, очно або дистанційно працює той чи інший співробітник.

Усі працівники громадського сектору мають зробити щеплення. Очікується, що приватним роботодавцям уряд доручить обов'язково оцінити можливість зобов'язати вакцинуватися деяких співробітників. Йдеться про працівників, які критично потрібні для продовження роботи підприємства і працюють у тісному контакті з клієнтами.

Читайте також: Гібридні атаки з боку Лукашенка: віцепрем’єр Латвії назвав новий виклик для Європи

Очне навчання в школах триватиме. Однак гуртки можна буде відвідувати тільки в своїй школі. У всіх приміщеннях школи і учням, і вчителям доведеться постійно носити маски. Тестування школярів буде проводитися раз на тиждень. Заходи за межами занять - екскурсії, відвідування музеїв і так далі - буде заборонено. Виші працюватимуть з 11 жовтня в "зеленому" режимі - очно зможуть навчатися тільки щеплені студенти, абоякі перехворіли

Культурні заходи можна буде проводити в "зеленому" режимі - тільки для щеплених і тих, хто перехворіли. З дотриманням умов: обов'язкове носіння маски, заповненість залу не більше ніж на 60%.

Посилиться контроль за дотриманням обмежень. На час надзвичайної ситуації мобілізуються сили Державної поліції, поліції самоврядувань, а також інших установ - наприклад, підпорядкованих Міністерству охорони здоров'я. Механізм посилення контролю поки не озвучено.

Читайте також: У Туреччині більш як половина випадків СOVID - у людей віком до 30 років

Усі рішення, прийняті вночі Радою з кризового Управління, ще мають бути затверджені урядом. Після цього вони наберуть законної сили. Засідання Кабінету міністрів Латвії очікується сьогодні.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер в Латвії було оголошено надзвичайну ситуацію в охороні здоров'я, яка дає більш широкі повноваження медичним закладам. Це означає, що лікувальні заклади мають право більш вільно розпоряджатися своїми ресурсами, щоб надавати допомогу пацієнтам з COVID-19 та іншим пацієнтам у тяжкому стані. Водночас фактично надається можливість в міру необхідності обмежувати планове лікування.

Фото: twitter