Засновник Bellingcat: Зарахування до «іноземних агентів» у РФ не вплине на нашу роботу

Ексклюзив

Росія зарахувала команду Bellingcat до "іноземних агентів", оскільки дуже боїться результатів роботи журналістів-розслідувачів.

В ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу в Гаазі засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс зазначив, що у такий спосіб російська влада намагається перешкодити їхнім розслідуванням.

“Це явна спроба ускладнити для російських ЗМІ роботу та висвітлення наших висновків, а також ускладнити доступ до нашої інформації для росіян. Це все є частиною зусиль РФ, спрямованих на придушення критичного мислення як усередині країни, так і за кордоном. Однак це не вплине на нашу роботу”, - сказав Гіґґінс.

Читайте також: Росія перетворюється на інформаційне гето

За інформацією NOS, міністерство юстиції РФ визначило міжнародний колектив розслідувачів Bellingcat "іноземним агентом" (ця журналістська платформа зареєстрована в Нідерландах). Відповідний статус також отримали дев’ять журналістів, серед них співробітник російської служби BBC.

Bellingcat роками не дає спокою владі РФ, зокрема у зв’язку з розслідуванням отруєння Навального та знищення російським “Буком“ пасажирського літака рейсу MH17.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група Bellingcat назвала фейком трейлер фільму про “вагнерівців”, який почали розповсюджувати в інтернеті начебто під авторством цієї команди.

Читайте також: В ОБСЄ нагадали Росії: оголошення ЗМІ іноагентами порушує свободу слова

“Ми не знаємо, хто стоїть за фейковим трейлером, це можуть бути просто фанати, які хочуть побачити фільм… Netflix не має нічого спільного з документальним фільмом, і нам ще треба придумати остаточну назву”, - зазначив у коментарі Укрінформу Гіґґінс.

Він наголосив, що команда продовжує працювати над фільмом. За його словами, текстова версія розслідування має бути готова до кінця жовтня.