Ні Лукашенку, ні Путіну не вигідний повномасштабний військовий конфлікт на кордоні - експерт

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні була спрямована на те, щоб спровокувати польських прикордонників та військових.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів заступник директора телеканалу "Белсат" Олексій Дикавицький, передає Укрінформ. 

"Коли ми бачимо, як юрби мігрантів штурмують не те, що так званий зелений кордон, а легальний прикордонний перехід між Білоруссю та Польщею, і коли абсолютно очевидно, що ззаду в спину цих мігрантів штовхають білоруські так звані силовики, що їх не випускають із цієї зони. Але коли білоруські служби постійно світять у вічі лазерами польським прикордонникам і солдатам, коли допомагають мігрантам кидати колоди на цей колючий дріт, щоби легше було перейти, видають їм якісь димові шашки і так далі — то тут уже можна очікувати всього", — сказав заступник директора телеканалу.

Проте міграційна криза від початку не була спрямована на розв'язання збройного конфлікту, вважає Дикавицький. Найімовірніше, метою була провокація.

"Але все одно мені здається, що це все було спрямоване на те, щоби насамперед спровокувати польських прикордонників і солдатів. Щоби, не дай боже, наприклад, пролунав якийсь постріл на кордоні. І тоді вже важко було передбачити, як може розвиватися ситуація. Але, як бачимо, цього не сталося. Незважаючи на дуже складну ситуацію. Адже вона важка не лише фізично, а й навіть психологічно — вони (польські прикордонники та військовослужбовці, — ред.) стоять на цьому кордоні стіною цілими днями та ночами. Але поляки таки витримали, і провокацій немає", — сказав експерт.

Однак ні Москві, ні Лукашенку, сценарій повномасштабного військового конфлікту не вигідний, зазначив він.

"Але думаю, що такий дикий розвиток ситуації не на руку не лише Лукашенку, а й його найголовнішому союзнику в Кремлі", — підсумував Дикавицький.

Як повідомляв Укрінформ, криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Відтоді у Польщі зафіксовано понад 36 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.