Польща продовжила заборону на перебування у прикордонній з Білоруссю зоні

Варшава продовжила заборону на перебування сторонніх осіб у прикордонній смузі з Білоруссю на три місяці - до 1 березня 2022 року.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Надзвичайний стан на кордоні Польщі з Білоруссю, який будо запроваджено 2 вересня, перестав діяти 30 листопада.

Продовження на три місяці заборони щодо перебування сторонніх поблизу кордону стало можливими завдяки внесенню змін до закону про захист державного кордону - Сейм ухвалив їх 30 листопада, а президент Анджей Дуда відразу ж підписав відповідний закон.

На його підставі міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський видав розпорядження про заборону щодо перебування сторонніх осіб у прикордонній зоні з Білоруссю на три місяці, а також заборонив стороннім носіння зброї у прикордонній зоні з РБ.

Згідно зі змінами до закону про державний кордон Польщі, заборона на перебування у прикордонній з Білоруссю зоні не стосуватиметься осіб, які там проживають або працюють, екстрених служб, а також служителів релігійних культів. Передбачається, що в певних випадках начальник прикордонної застави матиме змогу надавати дозвіл на перебування у забороненій зоні іншим людям, зокрема представникам ЗМІ. Закон також скасовує вікові обмеження на службу у Прикордонній службі Польщі і надає прикордонникам дозвіл на застосування засобів безпосереднього примусу, зокрема перцевого газу. Донині застосовувати перцевий газ зі службовою метою в Польщі могли лише поліцейські.

За інформацією Прикордонної служби Польщі, упродовж минулої доби, 30 листопада, зафіксовано 102 спроби проникнення на територію країни з боку Білорусі. Зокрема, декілька невеликих груп мігрантів намагалися нелегально потрапити до Польщі в районі прикордонної застави у Мельнику.

Як повідомлялося, білоруські спецслужби цієї ночі обстріляли з пневматичної зброї прожекторні щогли на польському боці кордону, виводячи з ладу лампи освітлення лінії кордону. З цього приводу до Міноборони Польщі було викликано військового аташе Білорусі у Варшаві.

Криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.