Лавров нагадав про вторгнення Росії в Грузію, коли тій пообіцяли членство у НАТО

Глава МЗС РФ Сергій Лавров пригрозив, що розширення НАТО на схід без урахування позиції Москви є "грою з вогнем", нагадавши також про російську військову інтервенцію у 2008 році в Грузію, якій, як і Україні, пообіцяли перед цим членство в Альянсі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Лавров заявив у своєму виступі на 28-му засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Стокгольмі в четвер.

"Рішення бухарестського саміту НАТО у квітні 2008 року про те, що Грузія та Україна стануть членами НАТО, - міна в сам кістяк конструкції європейської безпеки. Один раз у серпні 2008 року вже "рвонуло", коли Михайло Саакашвілі, який перебував в ейфорії від НАТО-перспективи, наважився на авантюру, яка обернулася надзвичайно тяжкими наслідками для самої Грузії та підвела ситуацію у сфері безпеки в Європі до небезпечної межі. Ті, хто завчено повторюють бухарестські тези і твердять, що у питанні розширення НАТО "треті країни" не мають права висловлювати свою позицію, грають з вогнем", - заявив російський міністр.

Він додав, що розгортання сил НАТО у безпосередній близькості від стратегічно важливих для безпеки РФ районів є "категорично неприйнятним".

Лавров також нагадав слова Путіна від 1 грудня про те, що Росія "в діалозі зі Сполученими Штатами та їх союзниками" наполягатиме на "випрацюванні конкретних домовленостей, які виключатимуть будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення систем зброї, які становлять нам загрозу, у безпосередній близькості до території Росії". За його словами, найближчим часом Москва "внесе відповідні пропозиції".

Як уже повідомлялося, у Стокгольмі триває 28 Рада міністрів ОБСЄ, під час якої Україну та її інтереси представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

На неформальній вечері в середу перед початком ради міністрів ОБСЄ глава МЗС України у присутності міністрів країн-учасниць спростував пропагандистські тези глави МЗС РФ Сергія Лаврова щодо України. При цьому до обміну думками долучився держсекретар США Ентоні Блінкен, який рішуче висловив підтримку українському колезі.