Європейське агентство з лікарських засобів дозволило COVID-щеплення різними вакцинами

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) оприлюднило висновки щодо правомірності застосування для додаткового, бустерного щеплення, вакцин, відмінних від тих, що застосовувалися під час початкової вакцинації людини, як і використання різних вакцин для первинної вакцинації.

Як повідомляє Укрінформ, таке повідомлення оприлюднене у вівторок на сайті ЕМА.

«Відповідно до заходів, що вже здійснюються у багатьох країнах-членах, на підставі великої кількості клінічних досліджень та світового досвіду… ЕМА розглянула можливість використання двох різних вакцин проти COVID-19 (пара mRNA-вакцин Comirnaty та Spikevax, або пара аденовірусної векторної вакцини Vaxzevria та вакцини проти COVID-19 Janssen), як для першої та другої дози під час первинної вакцинації, або для використання в якості третього бустерного щеплення через три або шість місяців після первинного щеплення», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, після узагальнення отриманих даних та на підставі наукового аналізу ЕМА та ECDC (Європейський центр із профілактики та контролю захворюваності), надали технічну рекомендацію та пораду використовувати гетерологічні вакцини проти COVID-19, як для первинної вакцинації, так і у якості бустеру.

«Дані досліджень гетерологічних вакцин допускають, що комбінація вірусних векторних вакцин та mRNA-вакцин виробляє добрий рівень антитіл проти вірусу COVID-19 (SARS-CoV-2) та більш активну відповідь Т-клітин, ніж при використанні тієї самої вакцини (гомологічна вакцинація), будь-то для головного курсу або бустерного щеплення. Гомологічні режими, в цілому, сприймаються добре», - наголошує ЕМА.

При цьому зазначається, що використання вірусної векторної вакцини в якості другої дози у схемі первинної вакцинації, або використання двох різних mRNA-вакцин, є менш дослідженими. Хоча дослідження тривають, зокрема, для підтвердження терміну захисту та тривалості імунітету, використання гетерологічних схем щеплення можуть надати додаткову гнучкість для проведення вакцинації, зокрема, уникати уповільненню процесів вакцинації, якщо якась із вакцин з тих чи інших причин відсутня.

У повідомленні йдеться про те, що в зазначений огляд не потрапили вакцини, що не отримали ринкової авторизації в Євросоюзі, але їх використання у схемах вакцинації також може розглядатися у майбутньому після завершення процесу ліцензування та проведення додаткових досліджень.

EMA та ECDC закликали всіх європейців пройти повний курс вакцинації, відповідно до останніх рекомендацій щодо використання бустерних вакцин.

Як повідомлялося, із січня 2022 року в ЄС діятимуть нові правила щодо тривалості дії вакцини, та, відповідно, чинності COVID-сертифікатів, яка буде обмежена терміном у 9 місяців після первинної вакцинації. Цей термін вбирає первинні шість місяців, що рекомендовані EMA та ECDC, та додаткові три місяці, які Єврокомісія рекомендує для надання національним медичним органам в країнах ЄС більшої гнучкості у проведені кампанії бустерних щеплень.