Глава МЗС Польщі не певен, що Росія зацікавлена у переговорах про «гарантії безпеки»

У Польщі відкидатимуть вимоги Москви щодо так званих "гарантій безпеки" і взагалі сумніваються у зацікавленості Росії в глибокій розмові щодо безпеки Європи.

Про це заявив міністр закордонних справ Республіки Польща Збігнєв Рау на конференції “Дипломатія 30. Стратегія сильної держави”, передає кореспондент Укрінформу.

“Я не збираюся присвячувати багато часу детальному обговоренню тут нещодавніх пропозицій Росії щодо безпеки в Європі, оскільки я сам не певен, що Росія, власне, зацікавлена у глибокій розмові з цього питання”, - зазначив Рау.

Він підкреслив, що ці «пропозиції» не є новими й циркулюють у тій чи іншій формі протягом останніх 30 років. Відтак голова польської дипломатії згадав лист президента РФ Бориса Єльцина від вересня 1993 року президенту Біллу Клінтону та іншим демократичним лідерам, у якому Росія запропонувала надання Центральній Європі гарантій безпеки, щоб запобігти розширенню НАТО на Схід.

“Ми відкидатимемо старі ідеї, навіть якщо вони вдягнені в нове вбрання”, - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Росії 17 грудня опублікувало проєкт договору про так звані «гарантії безпеки», яких Путін вимагає від НАТО. В одному з пунктів РФ пропонує країнам Альянсу взяти на себе зобов'язання, що «виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав».

Крім того, Росія запропонувала США відмовитися «від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії».

Фото: @MSZ_RP