Політичні радники Німеччини та Росії хочуть зустрітися на початку січня

Високопоставлені представники Німеччини та Росії хочуть обговорити український конфлікт на початку січня.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на німецьке інформагентство dpa.

Радник федерального канцлера Олафа Шольца з питань зовнішньої політики Єнс Плетнер і російський перемовник по Україні Дмитро Козак провели в четвер телефонну розмову та домовилися зустрітися на початку січня.

Під час розмові Плетнер учергове закликав до деескалації ситуації як в Україні, так і у прикордонній зоні з Росією та наголосив на необхідності відновлення обговорення ситуації у Нормандському форматі.

У вівторок канцлер ФРН Олаф Шольц зателефонував президенту Росії Володимиру Путіну вперше після вступу на посаду. Ця розмова також стосувалась переговорів у Нормандському форматі.

«Метою німецької сторони залишається досягти швидкої реанімації Нормандського формату», - заявили в уряді. Під час нещодавніх переговорів у Брюсселі у рамках ЄС і консультацій з президентом Франції Емманюелем Макроном канцлер ФРН Шольц постійно наголошував на готовності «вирішувати в Нормандському форматі питання, які виникають зараз у відносинах між Росією і Україною», - заявив у середу на брифінгу в Берліні речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє Укрінформ.

При цьому речник не виключив проведення переговорів на експертному рівні найближчим часом.

Нагадаємо: останній саміт лідерів України, Росії, Німеччини та Франції – Нормандського формату – відбувся в Парижі наприкінці 2019 року. Досягнуті там домовленості досі не виконані. На тлі розгортання російських військ біля кордону з Україною західні медіатори закликають сторони якомога скоріше повернутися за стіл переговорів.