У Польщі будівництво «стіни» на кордоні з Білоруссю оформили офіційними угодами

Прикордонна служба Польщі підписала три угоди на будівництво постійного загородження на кордоні з Білоруссю.

Про це на пресконференції повідомили заступник глави МВС Мацей Вонсік і заступниця керівника Прикордонної служби (ПС) Польщі Віолетта Гожковська, передає кореспондент Укрінформу.

Вонсік нагадав, що наприкінці листопада минулого року було ухвалено закон про зведення “стіни” на східному кордоні Польщі. Після цього голова ПС призначив уповноваженого з питань будівництва.

Заступник міністра зазначив, що угоди планувалося підписати ще у грудні, однак у зв’язку зі святами процес затягнувся на 10 днів.

Своєю чергою Гожковська уточнила, що загородження заввишки 5 метрів простягнеться на 186 кілометрів. Для прискорення будівництва цю відстань поділять на чотири частини.

“Роботи на всіх ділянках вестимуться одночасно”,- повідомила Гожковська, додавши, що вони відбуватимуться цілодобово у три зміни.

Сталеві конструкції для загородження випускатиме консорціум із трьох компаній - Polimex Mostostal, Mostostal Siedlce і Węglokoks. Безпосередньо будівельні роботи виконуватимуть компанія Budimex та консорціум фірм Unibep i Budrex.

За оцінками, загальна вартість проєкту разом із технічним оснащенням сягне понад 1,6 млрд злотих (приблизно 400 млн дол.). Зведення "стіни" планують завершити до червня.

Як відомо, Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно спровокованої міграційної кризи. Від початку серпня польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути близько 40 тис. мігрантів з країн Близького Сходу та Африки.

Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, проклавши тимчасові загородження з колючого дроту.

Фото: Getty Images