У Давосі заявили про необхідність відновлення довіри до демократичних інститутів

Пандемія коронавірусу сприяє посиленню нерівності у світі, але все залежить від конкретної країни та дій її влади.

Про це міністр економіки Іспанії Надя Кальвіно заявила на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наприклад, у розвинених демократичних країнах зроблено дуже багато, щоб скоротити нерівність, зокрема для захисту громадян, робочих місць, а також для проведення вакцинації. Наприклад, після фінансової кризи наслідки були набагато серйознішими. Водночас у більш вразливих країнах ситуація інакша, і саме тому необхідно правильно провести відновлення з тим, щоб зменшити вплив цієї кризи на наш світ”, - сказала Кальвіно.

Читайте також: У Румунії - тримісячний максимум нових випадків COVID-19

Своєю чергою комісар ЄС з питань зайнятості та соціальних прав Ніколас Шміт зазначив, що багато залежить від заходів, ужитих у тій чи іншій країні.

“У Європі ми запровадили широкий спектр заходів. У нас є план відновлення економіки після коронавірусу. Багато буде залежати від того, як розвиватиметься пандемія, та темпів вакцинації. Також не варто забувати, що ми всі дуже вразливі. Не виключено, що на нас чекає кілька пандемій такого ж масштабу, і тому в найближчі кілька років потрібно до них підготуватися”, - зазначив він.

Читайте також: У світі за тиждень на COVID-19 захворіли понад 18 мільйонів людей – ВООЗ

Водночас гендиректор норвезької хімічної компанії Yara International Свейн Торе Холзетер наголосив, що досі у світі є люди, які не мають доступу до вакцин.

“Нам має бути соромно, що є люди, які залишилися за бортом, не отримали доступу до вакцин. Як на тлі цього можна відчувати довіру до наших інститутів?” - заявив він.

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу наголосила на необхідності відновлення суспільної довіри до демократичних інститутів.

Пандемія яскраво продемонструвала, що залишаються люди, які не змогли щепитися, або їх не захистили, не захистили їхні соціальні права. Але це ставить усіх нас під загрозу. Тож саме тому потрібно розробити новий суспільний договір, необхідно звернути увагу на кліматичні ризики, які вже існували до пандемії, але тепер стали гострішими. Крім того, необхідно зміцнювати довіру ... до демократичних інститутів”, - сказала вона.

Нагадаємо: всесвітній економічний форум проходить у Давосі 17-21 січня.