Начальник Генштабу ЗС Росії прибув до Білорусі – контролюватиме військові навчання

Начальник Генштабу російських ЗС, перший заступник голови Міноборони Валерій Герасимов у середу прибув до Білорусі для контролю готовності з'єднань і військових частин, де 10 лютого стартують спільні російсько-білоруські навчання "Союзна рішучість".

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міноборони РФ.

"Дані навчання є заключним етапом перевірки військ, що почалася в січні цього року відповідно до рішення президентів РФ та Республіки Білорусь", - заявили в Міноборони РФ.

Там стверджують, що під час навчань буде відпрацьовано "ведення оборонної операції, протидію тероризму та захист інтересів Союзної держави".

Раніше, 3 лютого Білорусь відвідав міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Читайте також: Шість десантних кораблів РФ переходять із Середземного до Чорного моря «для навчань»

Російські військові повідомили про прибуття до Білорусі на навчання ряду частин та підрозділів Східного військового округу зі штатним озброєнням. Офіційно повідомлялося, що в Білорусь перебазовано системи ППО С-400 "Тріумф", дивізіон комплексів ППО малої дальності "Панцир-С", багатоцільові винищувачі четвертого покоління Су-35 та штурмові літаки Су-25СМ.

У навчаннях буде задіяно майже всі збройні сили Білорусі, а також частини Східного військового округу, ВКС та ВДВ Росії, заявив 21 січня начальник головного управління бойової підготовки білоруської армії Андрій Некрашевич.

27 січня начальник білоруського Генштабу Віктор Гулевич сказав, що після навчань російські військові залишать Білорусь, загрози для сусідів та Європи загалом немає. 8 лютого речник президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що російські війська залишать Білорусь після навчань, але точних термінів виведення не назвав.

Читайте також: Одночасно на кількох полігонах: ЗСУ проводять масові протитанкові навчання

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна та міжнародні партнери уважно стежать за російсько-білоруськими військовими навчаннями "Союзна рішучість-2022" і мають всю повноту інформації про маневри поблизу нашого кордону.

Росія продовжує накопичувати військові підрозділи на тимчасово окупованих територіях України та навколо кордонів. Ці військові приготування Кремль намагається використати для прямого шантажу США та НАТО, яким висуває ультиматум з вимогою гарантувати нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки. У разі відмови Заходу вжити таких російських "пропозицій" кремлівська влада публічно погрожує застосувати заходи "військового та військово-технічного характеру".