Швеція може зняти заборону на постачання військової техніки до Туреччини - ЗМІ

Швеція може задовольнити вимогу Туреччини щодо вступу країни в НАТО та зняти заборону на постачання озброєння та військової техніки в цю країну, що є можливим з огляду на ситуацію у сфері безпеки та зовнішньої політики.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на шведське видання Expressen.

«Зараз неспокійний час, усе в сфері політики безпеки, від війни в Україні до дискусії про членство Швеції в НАТО, є аспектами, які можуть вплинути на розгляд цього питання», - сказав керівник інспекції стратегічної продукції Швеції (ISP) Карл Евертссон.

Керівник ISP прямо не зазначив, що шведські компанії можуть безперешкодно продавати зброю та боєприпаси Туреччині, але пояснив, що дискусія щодо членства Швеції в НАТО «змінила умови».

Читайте також: Фінляндія працює над вимогами Туреччини, аби відкрити собі шлях в НАТО

За його оцінкою, Туреччина не була основним чи потужним замовником ОВТ зі Швеції.

Інші вимоги Туреччини щодо вступу Швеції в НАТО стосуються протидії тероризму, зокрема йдеться про припинення політичної підтримки тероризму, усунення джерел фінансування тероризму, припинення використання підтримки зброї для PKK/PYD та глобальне співробітництво в боротьбі з тероризмом.

Як вказує Евертссон, Швеція не надала дозвіл на експорт ОВТ курдським організаціям, а виявлення шведської зброї у Сирії пояснює тим, що вона давно виробляється за ліцензією в США і у 80-90-х роках минулого століття не було чітких вимог щодо продажу ОВТ в треті країни.

Видання нагадує, що в 2019 році Швеція практично припинила продаж зброї та боєприпасів Туреччині після початку нею операції «Джерело миру» на півночі Сирії. 15 жовтня 2019 року ISP відкликала усі діючі ліцензії на експорт боєприпасів в Туреччину, також у 2019 році було відхилено три заявки компаній на продаж зброї Туреччині. З того часу зброю Туреччині не продавали.

Читайте також: Вступ до НАТО: переговори між Туреччиною, Швецією та Фінляндією не досягли прогресу – Reuters

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ в НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгненням росії в Україну. Для вступу усі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними. При цьому в Анкарі заявляють, що загалом не проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Під час тристоронньої зустрічі в Анкарі 25 травня турецька сторона передала представникам Фінляндії та Швеції документ, де виклала свої занепокоєння та очікування. Також в Анкарі заявили, що виступають за письмове оформлення досягнутих домовленостей, зокрема, з питань непідтримки терористичних організацій та зняття ембарго на оборонні поставки.

Фото: D.Kalker