Іран досі не пояснив походження урану на трьох об’єктах – МАГАТЕ

Іран до цих пір не спромігся надати достовірних даних щодо походження частинок урану на трьох своїх незадекларованих об’єктах, як і не поінформував МАГАТЕ про місцезнаходження ядерного матеріалу з Туркузабада.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі під час засідання Ради керуючих МАГАТЕ у понеділок у Відні.

"Іран не надав технічно достовірних пояснень щодо висновків Агентства, що стосуються трьох незадекларованих об’єктів в Ірані", - заявив Гроссі.

Крім того, Іран "не поінформував Агентство про поточне місцезнаходження або розташування ядерного матеріалу та/або обладнання, забрудненого ядерним матеріалом, яке було переміщено з Туркузабада в 2018 році".

"Поки Іран не надасть технічно достовірних пояснень присутності частинок урану антропогенного походження в Туркузабаді, Вараміні та "Марівані" та не інформує Агентство про всі поточні місцезнаходження ядерного матеріалу та/або забрудненого обладнання, Агентство не зможе підтвердити правильність та повноту заяв Ірану у відповідності з його Угодою про всеохоплюючі гарантії. Таким чином, питання захисту, пов’язані з цими трьома об’єктами, залишаються невирішеними", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

Іран і шість держав, серед яких Німеччина, Франція та Велика Британія, уклали у 2015 році Віденську ядерну угоду, яка закликала до обмеження іранської програми збагачення урану в обмін на скасування міжнародних санкцій.

Читайте також: МАГАТЕ провела інспекцію на Рівненській АЕС

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як у 2018 році президент США Дональд Трамп вивів Вашингтон з угоди СВПД та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою жорстких санкцій.

Раніше у конфіденційній доповіді МАГАТЕ зазначалося, що Іран продовжує збільшувати запаси урану, збагаченого вище від відсотка, дозволеного ядерною угодою 2015 року.