Глава МЗС Нідерландів наполягає на закритті нелегальних відділків китайської поліції

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив, що відділки китайської поліції, які діють у цій країні мають бути закриті.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

“Відділки поліції Китаю в Нідерландах повинні негайно закритися. Міністр закордонних справ Гукстра повідомив посла КНР, що це неприйнятно”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за даними МЗС Нідерландів, китайські поліцейські працювали у країні без запиту на дозвіл такої діяльності. Зараз нідерландські правоохоронці з'ясовують, що саме відбувалося в цих відділках.

МЗС також проводить консультації з іншими європейськими державами. Як зауважує видання, судячи з усього, Нідерланди - не єдина країна, яка з цим стикнулася.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці Нідерландів розслідують інформацію про те, що в Амстердамі й Роттердамі нелегально діють відділки поліції КНР, які можуть використовуватися для тиску на місцевих китайців.

Читайте також: У Нідерландах нелегально діють відділки поліції Китаю - ЗМІ

Незаконні структури діють з 2018 року під прикриттям сервісних центрів для китайських громадян. Найімовірніше, влада КНР використовує їх для тиску на китайців, які проживають у Нідерландах.

У вересні іспанська правозахисна організація Safeguard Defenders виявила, що у Європі діють 36 відділків поліції Китаю, у тому числі два - в Нідерландах. За даними ЗМІ, працюють там здебільшого колишні військовослужбовці та ексспівробітники спецслужб.