Туреччина не проти розширення НАТО, але чекає на задоволення своїх вимог - міністр

Туреччина не заперечує проти розширення НАТО, не має критичних проблем ані з Фінляндією, ані зі Швецією, однак наполягає на задоволенні своїх вимог.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив на пресконференції після зустрічі з міністром закордонних справ Португалії Жуаном Гомешем Кравіньйо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Туреччина не проти розширення НАТО. З Фінляндією та Швецією у нас немає категоричних проблем, ми розуміємо їхні безпекові виклики. Занепокоєння Туреччини недостатньо лише розуміти, їх потрібно задовольнити”, - сказав Чавушоглу.

Він також прокоментував учорашню заяву президента Реджепа Тайїпа Ердогана, який не виключив окремого розгляду Туреччиною заявок Фінляндії та Швеції щодо вступу в НАТО.

Читайте також: Туреччина може погодити вступ Фінляндії до НАТО раніше, ніж Швеції - Ердоган

“Вчорашня заява президента є фактично підтвердженням тих заяв, які ми робили від початку процесу. Ми говорили, що у нас менше проблем із Фінляндією... Було б справедливо поставити різницю між країною, з якою є проблеми, та менш проблемною. Проте було запропоновано, щоб процес членства двох країн здійснювався одночасно. З цієї причини було підписано тристоронній меморандум. Відтоді Фінляндія зробила певні кроки, при цьому там не було таких провокацій, як у Швеції. Хоча у Фінляндії також є ті, хто виступає проти приєднання до НАТО”, - заявив турецький міністр.

Як повідомлялося, президент Ердоган напередодні заявив, що Туреччина може погодити заявку Фінляндії на вступ до НАТО раніше, ніж Швеції.