Військові контракти із Заходом

Блоги

Досягнуті раніше домовленості щодо спільного із країнами Заходу виробництва зброї та боєприпасів для ЗСУ починають ставати реальними контрактами із провідними компаніями світу

Військове співробітництво України та Заходу продовжується та розгалужується. Попередні домовленості, які були досягнуті у Києві щодо спільного виробництва зброї та боєприпасів для ЗСУ, починають ставати реальним контрактами із провідними компаніями світу. Так, наприклад, німецький виробник зброї – концерн Rheinmetall AG – планує побудувати свої перші бронемашини в Україні наступного року. За інформацією головного виконавчого директора концерну Арміна Паппергера, це мають бути броньовані транспортники та бойові машини піхоти. Незабаром таких контрактів стане ще більше завдяки рішенням, ухваленим під час чергової Конференції оборонних індустрій DFNC1 US Edition, що відбулась у Вашингтоні 6-7 грудня.

Конференція стала продовженням першого Міжнародного форуму оборонних індустрій DFNC1, який відбувся у вересні в Києві і зібрав представників 252 оборонних компаній із понад 30 країн світу. У Міністерстві зі стратегічних галузей промисловості України наголошують, що конференція поглибить співпрацю у сфері виробництва озброєння та обміну технологій між оборонними компаніями України та США. Зі свого боку в Держдепартаменті США наголосили, що конференція «є частиною зусиль уряду США щодо суттєвого збільшення виробництва зброї для підтримки боротьби України за свободу і безпеку». 

У своєму зверненні до учасників конференції Президент України Володимир Зеленський акцентував увагу на важливості співпраці в захисті від агресії.

«Україна не прагне тільки залежати від партнерів Україна прагне й реально може стати донором безпеки для всіх наших сусідів, коли зможе гарантувати захист собі. Ми справді це можемо. Абсолютно реально. Я запрошую всі американські оборонні компанії до співпраці з Україною. Я впевнений, ми можемо разом створити новий і потужний арсенал свободи, який буде надійним помічником для всіх вільних націй світу. Ми можемо робити разом набагато більше, ніж будь-хто з нас поодинці. Тож, працюймо й надалі разом. Заради більшої могутності свободи».

Під час Конференції в середу, 7 грудня 2023, представники американського та українського урядів підписали угоду про прискорення спільного виробництва зброї та обміну даними. Лист про наміри був підписаний на зустрічі представників американської та української промисловості та уряду. «Він визначатиме пріоритети спільного виробництва та обміну технічними даними для задоволення нагальних оперативних потреб Збройних сил України», – зазначив Джейсон Ізраел, директор з питань оборонної політики та стратегії Ради національної безпеки Білого дому в своєму виступі перед аудиторією з понад 200 осіб, що зібралися в Міністерстві торгівлі США. «Сфери концентрації включають системи протиповітряної оборони, ремонт і підтримку та виробництво критично важливих боєприпасів», – додав Ізраел.

З боку США лист підписав головний закупівельник озброєнь Пентагону Білл Лаплант, а з боку України – міністр оборони Рустем Умєров та міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Також радник із національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю агентству Reuters наголосив на тому, що Україна стає більш самодостатньою у виробництві зброї. «Це, очевидно, зменшує довгострокову потребу в постійних поставках зброї зі Сполучених Штатів та інших західних країн», – зауважив Салліван.

Впродовж Конференції також відбулась зустріч керівника Пентагону Ллойда Остіна та міністра оборони України Рустема Умєрова. Двостороння дискусія ґрунтувалася на попередніх домовленостях, яких було досягнуто на безпековій конференції, що проходила у листопаді 2023 в Києві і включала обговорення стратегічних цілей України на наступний рік і довгострокового бачення майбутніх дій ЗСУ.

Нагадаємо, що постачання різних видів озброєння для України вже на початок 2023 оформилось у низку коаліцій. Так, до “танкової коаліції” долучилися Іспанія, Швеція, Португалія, Нідерланди, Польща, Фінляндія, Франція, Норвегія, Канада, Велика Британія та США. До “літакової коаліції” - Словаччина, Польща, Македонія, Італія, Данія, Швеція, Норвегія, Бельгія та США. Поступово формується “морська коаліція”, яку очолили Велика Британія і Норвегія. Країни цієї коаліції надаватимуть Україні як патрульні крейсера, так і засоби протикорабельної оборони для протидії російському Чорноморському флоту.

ДОПОМОГА США: ТРАНСФОРМАЦІЯ В РЕАЛЬНОМУ ЧАСІ

До початку Конференції оборонних індустрій DFNC1 US Edition у ЗМІ з’явилось багато однотипних повідомлень про нібито припинення надання військово-технічної допомоги Україні з боку США. Схожість структури, меседжів та тональності повідомлень вочевидь свідчать про проведення ІПСО з боку Росії, бо не все можна пояснити замовністю матеріалів.

Перші ж повідомлення з кулуарів Конференції довели, що ситуація є не просто іншою, а кардинально іншою. Так, як повідомляють джерела Reuters у Держдепі США та посольстві України у Вашингтоні, під час закритої сесії Конференції в середу, 6 грудня 2023, на якій були присутні урядовці та керівники оборонної промисловості, був презентований новий «список озброєнь для задоволення потреб сил оборони України». До цього переліку, окрім вже відомих раніше замовлень – танків, 155-міліметрових гармат, літаків, військових дронів та ракет великої дальності, додались і абсолютно нові позиції:  транспортні літаки, бойові вертольоти, винищувачі, важкі безпілотники, системи протиповітряної оборони. Це свідчить про значну трансформацію майбутньої допомоги США, адаптовану під нові реалії протистояння українських збройних сил військовій агресії з боку Росії. 

Поява цього оновленого списку дозволяє зовсім з іншого боку оцінити блокування в Сенаті США пакету допомоги у сфері безпеки для України та Ізраїлю. Список відображає те, що легко могло б стати мільярдними закупівлями для американських компаній, і тому можна прогнозувати, що незабаром у Сенаті з’явиться новий законопроєкт, вартість видатків на допомогу Україні в якому включатиме витрати на забезпечення провідних зброярських компаній США новими замовленнями. У такий спосіб Президенту Джо Байдену буде з чим йти і домовлятись із республіканцями, які точно зацікавлені в збільшенні обсягів оборонного замовлення, яке виготовлятиметься у Сполучених Штатах.

США були й залишаються одним із головних партнерів України в області військової допомоги та підтримки в боротьбі з агресією Росії, і співпраця між двома країнами продовжуватиметься у майбутньому.

Антон Кучухідзе

Джерело: "The Gaze"
"Об'єднана Україна"