Кордон між Фінляндією та Росією буде закритим іще місяць

Міністерка сільського та лісного господарства Сарі Ессайя у четвер підтвердила, що східний кордон між Фінляндією та Росією залишиться закритим ще щонайменше місяць.

Як передає Укрінформ, про це вона розповіла під час інтерв’ю Yle.

«Розв'язання проблеми (полягає – ред.) в тому, щоб Росія завершила свою гібридну операцію. Але дії РФ призвели до закриття кордону. І Росія, виключно Росія, у цьому винна», – сказала Ессайя, пояснивши, що до Різдва Фінляндія збиралася відкрити східний кордон, щоб росіяни мали змогу відвідати рідних на свята.

Окрім цього, під час інтерв’ю політикиня заявила, що розвивати відносини з РФ доцільно лише після зміни російської влади.

«З режимом Путіна, який винен у воєнних злочинах (в Україні – ред.), це зробити неможливо», – пояснила міністр.

Вона також вважає, що участь РФ у післявоєнній відбудові України має стати однією із умов повернення країни-агресорки у світову політику.

Ессайя також закликала зберігати солідарність з Україною на європейському рівні, зокрема, дати можливість українському зерну поступати на європейський ринок.

Очільниця МВС Фінляндії Марі Рантанен також заявила, що КПП на кордоні з Росією залишаться закритими ще на місяць. Відповідне рішення було прийняте фінським урядом на спільному засіданні Держради у четвер.

Рантанен зазначила, що обмеження діятимуть до 11 лютого.

«Національна безпека залишається критично важливим питанням для Фінляндії», – аргументувала прийняте рішення міністр.

Читайте також: У Фінляндії заблокували купівлю нерухомості росіянином

Як повідомлялося, 6 листопада 2023 року Фінляндія закрила чотири пункти пропуску на кордоні з РФ через зростання кількості прохачів притулку.