Тайвань заявив про входження у свої води п’яти китайських кораблів

П'ять кораблів китайської берегової охорони увійшли у заборонені води навколо прифронтових тайванських островів Кінмень, але залишили їх незабаром після попередження.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Куан Бі-Лінг, голова Тайванської ради з питань океану, яка керує береговою охороною, повідомила у парламенті, що китайські човни, які ввійшли до прифронтових островів в понеділок, залишили район незабаром після того, як берегова охорона Тайваню наказала їм піти.

"Це має велике політичне значення, оскільки є формою декларації суверенітету", - сказала вона.

Китайське міністерство у справах Тайваню заявило, що надасть коментарі на своєму регулярному брифінгу в середу. Цього місяця воно заявило, що не визнає жодних заборонених або обмежених вод для китайських рибальських суден навколо Кінмена.

Міністр оборони Тайваню Чіу Куо-ченг, також виступаючи в парламенті, висловив сподівання, що те, що відбувається навколо Кінмена, не призведе до ескалації і буде "плавно врегульовано".

"Ми не хочемо, щоб виникли бойові дії", - сказав він.

Читайте також: У Тайвані зафіксували вісім китайських повітряних куль

Тайвань має великий військовий гарнізон на острові Кінмен, і його води патрулює берегова охорона. Кінмен знаходиться в декількох хвилинах їзди на човні від китайських міст Сямень і Цюаньчжоу. Тайбей контролює його з 1949 року.

Як повідомляв Укрінформ, Китай посилює патрулювання у водах поблизу групи островів, контрольованих Тайванем, після того, як двоє китайських рибалок потонули під час переслідування береговою охороною Тайваню.