Експерт - про підтримку Китаєм агресії РФ: Сі Цзіньпіну в Європі не сказали чітко про наслідки

Відео

За результатами європейського турне лідера Китаю Сі Цзіньпіна Пекін підтвердив свої претензії на роль супердержави та лідерство у світі. При цьому Китаю не сказали чітко, що буде, якщо він продовжуватиме підтримувати російську агресію.

Про це розповів у своєму блозі на Ютуб-каналі Укрінформу дипломат Ігор Долгов.

За його словами, позиція КНР щодо агресії РФ проти України не змінилася, риторика Сі та сама – «багатополярний світ, безпека для всіх, запобігання холодній війні, мир і безпека в Європі».

«Китаю не сказали чітко, що буде, якщо він продовжуватиме підтримувати російську агресію. Не було публічно заявлено, що на китайські компанії, які постачають військові товари до РФ, будуть накладені санкції», – зауважив експерт.

Читайте також: Китай не готовий пожертвувати співпрацею з Росією цілковито, проте обмежити її може - експерт

Водночас, як додав Долгов, президент Франції Еммануель Макрон отримав «подарунки»: Китай не запровадить упереджувальні тарифи на коньяк, крім того Сі підтримав Олімпійське перемир'я, ініційоване Макроном.

Франція і ЄС, за словами дипломата, «залишилися при своїх», а Сербія і Угорщина домовились про спільне майбутнє, як і належить вірним друзям Пекіна і Кремля.

Читайте також: Угорщина та Китай підписали низку угод, зокрема про стратегічне партнерство

«Холодної війни ще немає. Подивимося, що буде, коли Путін приїде до Пекіна», – сказав Долгов.

Як повідомлялося, Сі Цзіньпін відвідав з офіційним візитом Францію, Сербію та Угорщину. Це його перший візит до Європи від часу пандемії. На переговорах з Макроном у Парижі глава КНР заявив, що Китай і Франція мають спільно просувати створення багатополярного світу та запобігти новій холодній війні.

Більше про підсумки європейського турне Сі дивіться у відеоблозі Ігоря Долгова на Ютуб-каналі Укрінформу.