Кількість кібератак на Німеччину торік зросла майже на третину

Кіберзлочинці, зокрема афілійовані з російськими спецслужбами, значно активізувалися останнім часом у Німеччині.

Про це заявила міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер під час презентації в понеділок звіту про ситуацію з кіберзлочинністю за 2023 рік, передає кореспондент Укрінформу.

За словами глави МВС, російська злочинна війна проти України призвела до того, що безпекова ситуація в кіберпросторі стала особливо напруженою. Кількість кібератак, здійснених минулого року з закордону або «з невідомого місця», зросла на 28 відсотків з 2020 року. Об’єктами атак, у тому числі угруповання APТ28, пов’язаного з російською військовою розвідкою, стали політичні партії, об’єкти критичної інфраструктури, компаній у сфері ІТ, логістика, оборонка, рух повітряного транспорту тощо.

«Ситуація із загрозою у сфері кібербезпеки залишається високою, тому ми діємо так рішуче - на національному та міжнародному рівнях. Хочу ще раз підкреслити: ми не дозволимо російському режиму нас залякати. Ми будемо продовжувати робити все для захисту нашої демократії проти подібних російських кібероперацій. І ми будемо продовжувати масивно підтримувати Україну», - підкреслила Фезер.

Вона зауважила, що нещодавні успіхи в розслідуванні показують, наскільки Німеччина вже посилила захисні заходи, «особливо у захисті від кібератак російського режиму».

Кількість злочинів, скоєних з закордону, перевищує кількість подібних внутрішніх злочинів, які навпаки мають тенденцію до зменшення, хоча залишаються на досить високому рівні - 134 407 випадків у 2023 році - порівняно з попереднім роком. 82 відсотки з цих випадків - випадки комп'ютерного шахрайства. Про це поінформував голова Федерального управління кримінальної поліції Гольгер Мюнх.

Читайте також: Франція підтримує Німеччину та Чехію у боротьбі з російськими кібератаками

У 2023 році також спостерігалися різні способи дій кіберзлочинців: за допомогою фішингових програм вони отримували доступ до державних вебсайтів за допомогою DDoS-кампаній і шифрували ІТ-системи компаній програмами-вимагачами, щоб шантажувати своїх жертв. Оцінка BKA та державних органів кримінального розслідування показує: у 2023 році понад 800 компаній та установ по всій країні повідомили в поліцію про випадки програм-вимагачів. Проте можна припустити, що кількість незареєстрованих випадків у рази більша. За даними асоціації Bitkom, загальний економічний збиток, завданий безпосередньо кібератаками, у 2023 році знову досяг дуже високого рівня - 148 мільярдів євро.

Як повідомляє Укрінформ, на початку травня США підтвердили висновки офіційного Берліна, що за зловмисною кібердіяльністю проти політичної партії у ФРН, а також проти п’яти інших країн Європи стоїть підрозділ APT28 ГРУ генштабу Росії.