Яким буде Український монастир на Афоні

Укрінформ розповідає, чому нам так важливо мати український монастир на Святій Горі і яким він буде...

Історія відновлення українського монастиря на Афоні включає безліч чудових сюжетів та історичних аналогій. І про минуле, і з сьогодення.

Про деякі з них йшлося на пресконференції в Укрінформі.

Для початку пояснимо. Афон, або Свята Гора, або Чернеча республіка – це найбільше у світі зосередження православного чернецтва на острові Айон-Орос (Греція) зі своїми чернечими органами самоврядування і тисячолітньою традицією. Духовний авторитет Афону – колосальний. Жінок туди не пускають, ані як туристок, ані як вірянок.

Афонський монастир був і залишиться осередком високої християнської духовності. Фото: storyplaces.net

Важливо. За рішенням Собору старців святого монастиря Пантократор у 2022 році за місяць до вторгнення Православній Церкві України дозволили побудувати там свій монастир, точніше скит.

Пояснимо різницю між першим та другим.

На Афоні є 20 діючих монастирів, які мають статус ставропігії (прямо підпорядкованих – ред.) Вселенського Патріарха. Кожен монастир має свій статут. Крім монастирів, на Святій Горі є ще 12 скитів, а також різні види чернечих облаштувань «келії», «кафізми», які належать до певного монастиря. Відмінністю від монастирів усіх інших поселень є відсутність у них прав на участь в органах самоврядування та на земельну власність. Створення нових монастирів на Афоні заборонено. Але келії, які належать монастирю, це фактично невеликий монастир.

Український скит – неймовірна «геоцерковна» перемога

На Святій Горі Афон триває зведення монашої української келії. Фото: архієпископ ПЦУ Павло (Юристий)

У скиту буде чотири келії, храм, кухня, трапезна, підсобка. Отець Микита, чернець монастиря Пантократор, каже, що про цю келію просило багато людей, але Бог її зберіг для Православної Церкви України, і їхній старець каже, що про це домовився архістратиг Михаїл, який є захисником Києва. «Нема нічого випадкового, – каже о. Микита, – Бог її зберіг, щоб вона прославила таким чином Україну».

Келія – український духовний осередок на Святій Горі. Фото: архієпископ ПЦУ Павло (Юристий)

Про яку саме келію йдеться? Звісно, ми не розраховували на можливість уточнити, як саме вступився Архангел Михаїл, але будівництво (келія була заснована в 991 році, але після XVI століття її ніхто не ремонтував, тож ми її отримали у занедбаному вигляді), що було заморожене у перший рік, почало рухатися 2023-му. Український бізнес, віруючі підприємці оголосили збір, щоб келію будувати активніше.

- Історія з Афоном почалася для мене в 35 років. Я побував на Афоні та подумав, чому тут є монастирі, які зберігають зв'язок із різними помісними церквами, а нема серед них Української, – розповів на пресконференції Денис Руденко – голова організаційного комітету, ініціатор збору та керівник проєкту відбудови на Афоні, власник «PPP Fund». – І тоді я зрозумів, що хочу сприяти створенню української келії на Афоні. Бо ми присутні Українським будинком у Давосі, ми присутні на спортивних аренах своїми збірними, ми присутні на виставці ЕКСПО, але як віряни і Церква, ми не присутні на Афоні, з яким наш зв'язок триває тисячу років.

І я вирішив, що одночасно, допомагаючи армії і відбудовуючи за участю бізнесу український монастир, ми зробимо це швидко. Кеннеді (президент США, – ред.) казав, не питай, що держава робитиме для тебе, подумай, що ти зробиш для неї. Не питайте весь час, що Бог робитиме для вас, подумайте, що ви зробите для Бога.

Перший етап – це збір близько 800 тис. євро на відбудову саме історичної частини, де житимуть ченці. Другий етап – це розбудова українського осередку, паломницького будинку, трапезної, альтанки, молитовної кімнати, сповідальної». Я також мрію після завершення будівництва мати ще один етап – зібрати кошти, придбати великий автобус, передати його на баланс ПЦУ, щоб він щотижня курсував безплатно для воїнів-ветеранів возив прочан на Афон.

ЯК РОСІЯ НАМАГАЛАСЯ «АНЕКСУВАТИ» АФОНСЬКУ СПАДЩИНУ І ЧОМУ ВІДНОВЛЕННЯ КЕЛІЇ, ЦЕ І Є ІСТОРИЧНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ

Є ще один важливий момент.

Росія традиційно «сідлає» тему вічних цінностей і тому протягом століть намагалася привласнити афонський спадок.

Митрополит ПЦУ Євстратій (Зоря) (праворуч)

- Свята гора Афон – це унікальний духовний християнський осередок. Це традиція неперервної чернечої, аскетичної культури та праці, попри неодноразові завоювання, гоніння, коли чернецтво на Афоні драматично зменшувалося, але потім – відроджувалося. Українське чернецтво України-Руси своє коріння має саме з Афону. Засновник Лаври преподобний Антоній саме на Афоні здобував духовний досвід і потім з благословення афонських старців повернувся до Києва і заснував обитель Печерську, яка виросла в величезну традицію чернечого життя України-Руси протягом фактично тисячоліття, – розповів на пресконференції митрополит ПЦУ Євстратій (Зоря). – Ми можемо засвідчити протягом наступних століть, як багато видатних осіб України було пов’язано з Афоном. Зв'язок між Україною і Афоном з понад тисячолітньою релігійною, культурною, історичною традицією, з її джерелами був перерваний через те, що Україна втратила свою державність. І протягом XVIII-XX століття все, що було пов'язано з нами, з нашою історією, традицією, культурою, переключалося на Росію.

Візит Путіна, а також голови РПЦ патріарха Кіріла, приурочений до святкування тисячоліття російської присутності на Святій горі. Фото: EPA/UPG

А 2016 року російська держава привезла туди навіть свого диктатора, на Афоні відзначала «Тисячелетіє російського присутствия на Афоні». (Цікаво, що Росія святкувала тисячолітню присутність, хоча Москви тоді ще в принципі не існувало – Укрінформ). І все, що було пов'язано з Києвом, з Україною, цілеспрямовано трактувалося і поширювалося саме як щось пов'язане з Росією, з російською традицією. Ми знаємо, що за підтримки російськоімперського уряду, особливо в XIX столітті, Пантелеймонівський монастир Афону, який також історично був пов'язаний з Україною, був перетворений на потужний імперський осередок поширення ідей «русского міру» ще тоді. Навіть в 60-х роках Радянський Союз, будучи атеїстичною державою, приділяв велику увагу тому, щоб повернути туди саме російську присутність. І зараз цей монастир є одним з провідних осередків поширення впливу в духовному світі саме російських наративів. Це одна з причин, чому так важливо Україні повернутися на Святу Гору. Це продовження боротьби: і молитовної проти лжевчень, і за історичне та духовне коріння.

Крім зіткнення на полі бою, є духовна боротьба, коли нищиться і принижується Українська Церква і намагаються забути про нашу присутність на Святій Горі.

Ярослава Міщенко, Київ

P.SЗбір коштів, який організатори назвали Великоднім, насправді триватиме стільки, скільки потрібно, щоб завершити будівництво. Вже сьогодні є і митці, і бізнесмени, які висловили готовність працювати на відбудову обителі. А на наш погляд, є ще одне… Україна дуже чекає на чорного лебедя для Росії, на щось, що допоможе назавжди позбутися біснуватого сусіда. І, можливо, саме давні монастирі, українська Обитель Святих Архангелів, де монахи пам’ятають своє коріння, моляться за Україну, допоможуть нам і на полі бою, і за дипломатичним столом під час переговорів, і зрештою, вимолять десь у невідомих сферах того самого лебедя, який приведе до Перемоги.

Перше фото: ua.kiev-foto.info