У Гонконгу 14 демократичних активістів визнали винними у «підривній діяльності»

Вищий суд Гонконгу визнав 14 демократичних активістів винними у «підривній діяльності» під час найбільшого такого судового процесу після запровадження закону по національну безпеку (NSL).

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Серед засуджених - колишні законодавці Люн Квок-хун, Лам Чик-тінг, Хелена Вонг та Реймонд Чан. Двоє колишніх радників уряду регіону Лі Юе Шунь та Лоуренс Лау виправдані.

У 2021 році 47 протестувальників та активістів, відомих як «група Гонконг 47», були затримані, їх звинуватили відповідно до нового закону про національну безпеку у «змові з метою вчинення підривної діяльності».

16 із них під час судового розгляду заявили про свою невинуватість, решта 31 визнали себе винними, сподіваючись на більш м’які вироки.

Засудженим загрожує від трьох років до довічного ув'язнення. Остаточний вирок очікується пізніше цього року.

Читайте також: У Гонконгу заарештували шістьох осіб за «розпалювання ненависті» до Китаю у соцмережах

Як повідомлялося, у 2019 році в Гонконзі спалахнули масові продемократичні протести через закон NSL, який тоді просував уряд у Пекіні.

Демократи стверджували, що NSL порушить свободи, гарантовані після повернення Гонконгу Китаю британцями у 1997 році.

Закон про національну безпеку Гонконгу було ухвалено наприкінці червня 2020 року.

Він суттєво скоротив судову незалежність Гонконгу та спростив покарання демонстрантів. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заклики до відокремлення Гонконгу, підривну діяльність та змову з іноземними силами з максимальним терміном ув'язнення.