Ердоган погрожує військовою операцією проти курдів у Сирії

Туреччина без вагань "почне діяти" проти очолюваних курдами угруповань на півночі Сирії, які Анкара звинувачує у зв'язках із забороненою Робітничою партією Курдистану, якщо вони продовжать підготовку до проведення місцевих виборів.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, передає Укрінформ з посиланням на AP.

"Туреччина без вагань діятиме проти очолюваних курдами угруповань на півночі Сирії, які Анкара звинувачує у зв’язках із забороненими курдськими бойовиками, якщо курди продовжать підготовку до проведення місцевих виборів у регіоні", - сказав Ердоган.

Очолювана курдами автономна адміністрація, яка контролює північну та східну частини Сирії, оголосила про плани провести муніципальні вибори 11 червня. Голосування за мерів міст має відбутися у провінціях Хассака, Ракка, Дейр-ель-Зур та східній частині провінції Алеппо.

Туреччина, яка в минулому вже розпочинала військові операції у Сирії, вважає це кроком сирійських курдських бойовиків до створення незалежного курдського утворення біля турецького кордону. Анкара назвала заплановані вибори загрозою територіальній цілісності як Сирії, так і Туреччини.

Читайте також: Турецька розвідка ліквідувала очільницю жіночого загону курдів у Сирії

"Ми уважно стежимо за агресивними діями терористичної організації проти територіальної цілісності нашої країни та Сирії під приводом виборів", — заявив Ердоган під час відвідування військових навчань на заході Туреччини.

"Туреччина ніколи не дозволить сепаратистській організації створити (терористичну державу) за своїми південними кордонами на півночі Сирії та Іраку", – додав він.

Туреччина вважає групу курдських ополченців, відому як «Загони захисту народу» (YPG), терористичною групою, пов’язаною із забороненою Анкарою курдською партією РПК, яка очолює повстання проти влади Туреччини з 1984 року. В ході цього конфлікту з Робітничою партією Курдистану загинули десятки тисяч людей.

YPG, однак, становить кістяк "Сирійських демократичних сил" (SDF) — ключового союзника США у боротьбі з угрупованням "Ісламська держава". Американська підтримка SDF залишається основним джерелом суперечок у відносинах між США і Туреччиною.

Туреччина з 2016 року провела низку військових операцій у Сирії, щоб відтіснити угруповання сирійських курдів від свого кордону, та контролює частину території на півночі країни.

Турецькі лідери часто говорять про плани створити 30-кілометрову "безпечну зону" вздовж свого кордону у Сирії та Іраку, яку вважають плацдармом РПК, для захисту свого кордону.

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня Туреччина заявила про намір провести антитерористичні операції на півночі Іраку та Сирії.