На Гаваях почалося виверження одного з найактивніших вулканів у світі

Відео

На Гаваях почав виверження вулкан Кілауеа, який є одним з найактивніших вулканів у світі.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

За даними Гавайської обсерваторії вулканів Геологічної служби США, виверження почалося рано-вранці в понеділок. Воно відбувається приблизно за 1,6 км на південь від кальдери Кілауеа, на території національного парку «Гавайські вулкани».

Обсерваторія зареєструвала близько 250 землетрусів під вершиною Кілауеа за кілька годин до початку виверження.

В обсерваторії заявили, що поки що неможливо сказати, як довго триватиме це виверження, і воно не становить безпосередньої загрози для життя людей або критично важливої інфраструктури.

Зазвичай основну небезпеку під час виверження Кілауеа становить вулканічний газ, який вступає в реакцію з атмосферою і утворює вулканічний смог. За даними обсерваторії, туман може становити небезпеку для здоров'я людей, пошкоджувати рослини і впливати на худобу.

Читайте також: На Філіппінах через виверження вулкана евакуюють сотні людей

Виверження Кілауеа у 2018 році зруйнувало понад 700 будинків. Останнє виверження відбулося у червні і у вересні 2023 року, тривало кілька тижнів.

Територія навколо кальдери закрита для відвідування з 2008 року через інші небезпеки, включаючи розтріскування ґрунту, нестабільність стіни кратера і каменепади.

Як повідомляв Укрінформ, у центральній частині Філіппін почав вивергатися вулкан Канлаон, викинувши хмару попелу заввишки 5 кілометрів.

Фото ілюстративне