На навчання BALTOPS 24 до литовської Клайпеди прибули понад 30 кораблів НАТО

До литовського порту Клайпеда в рамках підготовки до навчань Baltic Operations 2024 (BALTOPS 24) прибули понад 30 військових кораблів країн НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на пресслужбу Литовської армії.

Екіпажі військових кораблів, що прибули на навчання, налічують понад 4 тисяч моряків, морських піхотинців, льотчиків та інших фахівців ВМС. Представники командування кораблів візьмуть участь у конференції з координації дій на морі під час навчань BALTOPS 24, які організуються в Литві вдруге.

«Це будуть найбільші навчання, які будь-коли проводилися в Балтійському морі, загалом у них візьмуть участь близько 9 тис. осіб, понад 50 кораблів, понад 80 літаків із 20 країн НАТО», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Стартували військові навчання Польщі, США та країн Балтії Astral Knight-24

Активна фаза навчань пройде із 7 до 20 червня. Литву на них представлятимуть мінний тральщик Skalvis та сторожовий корабель Aukštaitis. У маневрах також братиме участь об'єднаний підрозділ військових кораблів країн Балтії BALTRON.

Як зазначається, основна мета навчань полягає у наданні союзникам можливості відпрацювати навички відповіді на кризові ситуації та забезпечення свободи судноплавства й безпеки у Балтійському регіоні.

Читайте також: В Естонії починаються масштабні військові навчання «Весняний шторм»

Зокрема, відпрацьовуватимуться висадка морського десанту, вогнева підтримка, протичовнова та протиповітряна оборона, пошук і знешкодження мін, дії надводних та підводних безпілотників.

Організували BALTOPS 24  командування ВМС США в Європі й Африці та 6-й флот США, а керівництво забезпечить штаб Морських ударних сил та підтримки НАТО. Литовські військові кораблі беруть участь у цих навчаннях щороку, починаючи з 1994-го.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці квітня уряд Литви ухвалив спеціальну постанову, що дає можливість військовослужбовцям з інших країн взяти участь у масштабних навчаннях на території країни BALTOPS 24.

ФОТО: LIETUVOS KARIUOMENĖ