У Польщі розпочинає роботу комісія з розслідування російських і білоруських впливів за останні 20 років

У Польщі розпочала діяти комісія з розслідування російських і білоруських впливів на політичне життя країни в 2004-2024 роках, перші результати роботи якої стануть відомі за два місяці.

Про це під час спільної пресконференції з членами польського уряду та головою цієї комісії у вівторок у Варшаві заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“Комісія розпочне роботу сьогодні”, - повідомив Туск.

За його словами, ця комісія, до складу якої входять 12 осіб, повинна поінформувати державні органи і громадську думку в країні про реальні загрози з боку Росії та Білорусі як в минулому, так і сьогодні.

“Ми вже точно знаємо, що ці дві країни та їхні спецслужби є найактивнішими в Польщі”, - наголосив Туск.

За його словами, перші результати комісії стануть відомі вже через два місяці.

Глава МВС Польщі, міністр-координатор з питань спецслужб РП Томаш Сємоняк заявив, що у публічному просторі з’являлося багато справ, які потребують з’ясування. Наприклад, йдеться про рекордні поставки російського вугілля до Польщі за попереднього польського уряду, “дивне” кар’єрне зростання військового з проросійськими поглядами Кшиштофа Гая, який був радником при попередньому уряді країни, чи витік переписки з електронної пошти ексглави канцелярії Ради міністрів Польщі Міхала Дворчика.

Керівник комісії, чинний голова служби військової контррозвідки Польщі Ярослав Стружик підкреслив, що група ділитиметься на підгрупи, які займатимуться питаннями російських і білоруських впливів на економіку країни, питання безпеки і ЗМІ. Члени комісії залучатимуть до роботи комісії зовнішніх експертів, зокрема представників неурядових організацій та ЗМІ.

Читайте також: Європа перебуває в стані підвищеної готовності після ймовірних диверсій з боку РФ - The Guardian

Як повідомлялося, на початку травня суддя воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаш Шмідт попросив політичного притулку в Білорусі. Своє рішення він пояснив, зокрема, незгодою щодо курсу Варшави у політиці щодо Білорусі й Росії.

Національна прокуратура Польщі розпочала слідство щодо Шмідта за статтею про роботу на іноземну розвідку. Згодом Польща оголосила Шмідта у розшук.

Читайте також: Росія проводить у Європі кампанію диверсій, щоб завадити підтримці України - NYT

У Польщі від початку року затримано 10 осіб за скоєння чи підготовку до диверсій і актів саботажу, ймовірно, в інтересах Росії, а включно з груднем минулого року їх кількість сягає 18.

Фото: PAP, Radek Pietruszka