73% росіян вважають, що РФ рухається у правильному напрямку

Дослідження

На думку 73% росіян, Російська Федерація рухається у правильному напрямку.

Про це заявив політолог Вадим Денисенко, презентуючи в Медіацентрі Україна-Укрінформ результати дослідження «Ставлення росіян до продовження війни».

«Це соціологічне дослідження не перше, яке робиться нашою командою на території Російської Федерації. Фактично з початку повномасштабного вторгнення ми проводимо соціологію на території Росії для того, щоб розуміти, що відбувається в Росії, для того, щоб правильно мати можливість ставити акценти і не тонути в міфах, в яких на жаль українське суспільство, і не тільки українське, а й західне суспільство також дуже часто починає тонути, вигадуючи собі ті речі, яких насправді не існує, або додумуючи страхи, яких насправді не треба боятися», - сказав Денисенко.

На необхідності таких досліджень наголосив експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич, який підкреслив, що «було б дуже нелогічно у стані війни не знати, що відбувається у твого ворога».

«Це трагедія України станом на сьогодні, що досліджень саме того, що відбувається в Росії в Україні дуже мало. Їх майже немає. Це справді трагедія, тому що наш ворог - він досліджує. Він спробує підігрівати інформаційно та навіть якимись фізичними заходами ті крапки, які для нас є тригерними. Вони грають на настроях», - зазначив Тишкевич.

Презентуючи результати дослідження, Денисенко повідомив, що респондентам, серед іншого, запропонували відповісти на запитання - «у правильному чи неправильному напрямку рухається ситуація в Російській Федерації».

«На жаль, станом на зараз можемо говорити про те, що ситуація в Росії де-факто протягом всього останнього періоду, починаючи із жовтня 2022 року , показує нам цифру приблизно в районі 73%, коли населення говорить, що вони рухаються в правильному напрямку. Це не значить, що всім добре живеться, що всім дуже добре, правильний\неправильний напрямок - це ставлення до того, куди рухається держава і куди ведуть державу її очільники. На жаль, в принципі ця цифра є майже константою, майже стабільною фактично для всіх періодів. Невеликі спади, коли відбуваються якісь певні катаклізми, наприклад мобілізація, або ще що-небудь, але в цілому 73% так чи інакше говорить про те, що Росія рухається в правильному напрямку», - повідомив Денисенко.

Водночас 38% вважають, що ситуацію може покращити завершення війни, а нічого не міняти пропонують 35% респондентів.

«Оце ті цифри, на які треба звернути увагу, але завершення війни стає одним із найважливіших взагалі факторів для сприйняття того, що буде, або чого не буде з росіянами», - підкреслив політолог.

Свою думку з приводу цих показників висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Нагірний.

«З одного боку ми бачимо дійсно велетенські цифри декларування того, що справи ідуть у правильному напрямку. І тут слід зазначити, що це не тільки результати нашого дослідження. Якщо подивитися російські соціологічні дослідження, ті, які є у відкритому доступі, то приблизно ті самі цифри. Причому ті самі цифри і в провладних дослідженнях, і в дослідженнях умовної російської опозиції… Тобто ситуація дійсно така», - сказав Нагірний.

Водночас він наголосив, що є моменти, на які варто звернути увагу.

«Коли ми говоримо про Росію, то перше, на що треба звернути увагу, це соціум, який орієнтований виключно вертикально. Тобто будь-яка проблема - вони з нею звертаються до влади. Для них все буквально соціальне життя відбувається за участі влади. Дуже слабкі горизонтальні зв’язки. Фактично немає громадянського суспільства. Немає навичок вирішення проблем по горизонталі. Відповідно, повна залежність від влади саме як соціальної одиниці для росіянина - це нормальна ситуація. І в цьому є і певна проблема, тому що з одного боку вони дійсно підтримують владу, в них дійсно є провоєнний консенсус і підтримка політики, яку проводить Путін, і спрямована вона на реваншизм, на повернення російської величі, на підкорення України і таке інше… Вони це цілком щиро підтримують. І з іншого боку - це якраз видно з дослідження, вони починають задумуватися про ціну, і коли мова іде про те, що рано чи пізно їм доведеться робити вибір між холодильником і телевізором, як так прийнято говорити. Тобто між тим, щоб продовжувати підтримувати пропагандистські наративи в ситуації, коли погіршується життя, чи ставити питання», - пояснив експерт.

Так, згідно з результатами опитування, як зауважив Денисенко, в Росії «частково починає погіршуватися матеріальний стан, і це починає відчувати велика кількість росіян».

Читайте також: Майже дві третини поляків підтримують будівництво укріплень на кордоні з РФ і Білоруссю

«Ми запитали, як змінилися ваші доходи (зарплати, премії, надбавки) за останні півроку? Покращилися, або суттєво покращилися - говорить 32%, нічого не змінилося - 45%, і 23% говорить, що ситуація в них погіршилася», - розповів політолог.

Також 21% респондентів відповіли, що шукають додаткову роботу чи підробіток і знайшли її, шукали і не знайшли - 18%, не шукали - 61%.

«Тобто ми можемо в цілому говорити про те, що 38% змушені шукати додаткову роботу, а значить в принципі можемо приблизно говорити, що як мінімум третина, трішки більше третини населення Російської Федерації, відчуває погіршення свого життя і змушені шукати підробітки та думати як виживати далі», - пояснив Денисенко.

Окрім того у росіян поцікавилися, чи є в них заощадження на випадок втрати роботи.

«У мене немає збережень» відповіли 46%, фактично половина населення говорить, що у них немає ні копійки грошей навіть на один місяць. «На один місяць» - 17%. «Від місяця до півроку» - 17%… Але в цілому перші два пункти - «у мене немає збережень» і «є збереження на один місяць» - це найнижчий рівень життя у людей, які розуміють, що в них в принципі немає нічого, якщо вони втрачають роботу. Тобто в сумі можемо сказати, що 63% росіян не мають на сьогоднішній момент взагалі заощаджень. І це ключова цифра того, що насправді відбувається з економікою і економічним станом у Російській Федерації - 63% не має можливості прожити більше місяця при втраті роботи», - сказав Денисенко.

Дослідження проведене у період із 28 квітня до 18 травня 2024 року. Телефоном опитані 1200 респондентів по всій території Російської Федерації.

Фото ілюстративне