Іспанія оголосила про приєднання до позову ПАР у вищому суді ООН проти Ізраїлю

Іспанія стала першою європейською країною, яка звернулася до суду Організації Об'єднаних Націй із запитом на приєднання до позову Південної Африки проти Ізраїлю через військову операцію в Газі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АР.

«Ми прийняли це рішення через триваючу військову операцію в Газі. Ми хочемо, щоб мир повернувся в Газу і на Близький Схід, і щоб це сталося, ми всі повинні підтримати суд», - заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес.

Албарес заявив, що рішення його уряду має на меті посилити тиск на прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу щодо припинення військової операції в Рафаху.

Якщо запит Іспанії схвалять, вона зможе надавати письмові матеріали і виступати на публічних слуханнях.

Мексика, Колумбія, Нікарагуа, Лівія і Палестинська адміністрація раніше також дали запит на приєднання до позову в Міжнародний суд ООН в Гаазі.

Читайте також: Ізраїль готовий «надзвичайно потужно» відповісти на атаки «Хезболли» - Нетаньягу

Раніше уряд прем'єр-міністра Педро Санчеса засудив напад ХАМАС на Ізраїль і приєднався до вимог повернення ізраїльських заручників. Разом з тим Іспанія визнала Палестинську державу. У країні неодноразово проходили пропалестинські мітинги.

ПАР подала позов до Міжнародного суду ООН наприкінці минулого року, стверджуючи, що Ізраїль порушив конвенцію про геноцид, здійснивши військову операцію на території Гази. Суд зобов'язав Ізраїль негайно припинити військовий наступ у місті Рафах на півдні Гази, однак Ізраїль не виконав рішення суду.

Як повідомляв Укрінформ, Іспанія разом із Ірландією та Норвегією офіційно визнали Палестинську державу 28 травня. Словенія визнала Палестинську державу цього тижня.