Орбан назвав умови, за яких підтримає Рютте на посаді генсека НАТО

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виключає, що може підтримати кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду генсекретаря НАТО.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

«Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вперше поставив чіткі умови, за яких він може підтримати кандидатуру прем'єр-міністра Рютте на посаду генсека НАТО», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Орбан заявив, що хоче, щоб Рютте перепросив за критичні висловлювання про Угорщину.

Він також хоче, щоб Рютте гарантував те, щоб Угорщина залишалася осторонь, якщо НАТО втрутиться за межами об'єднання. Орбан заявив, що умовою підтримки кандидатури Рютте буде відмова від участі в операціях НАТО проти російських військ в Україні.

Читайте також: Глава МЗС Бельгії пропонує позбавити Угорщину права голосу в Євросоюзі

«Ми не хочемо брати участь у військових діях за межами території НАТО, ми повинні мати для цього можливість», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени Північноатлантичного альянсу розглядають можливість призначення на посаду генсека НАТО лише двох кандидатів – Марка Рютте й Клауса Йоганніса – та планують ухвалити рішення до Вашингтонського саміту в липні.

Єнс Столтенберг очолює Північноатлантичний альянс з 1 жовтня 2014 року. До цього він обіймав топові політичні посади, в тому числі прем'єр-міністра Норвегії.