У Нідерландах вбивцю відомого журналіста засудили до 28 років

Окружний суд Амстердама засудив Делано Г. до 28 років ув’язнення за вбивство відомого журналіста-розслідувача Пітера де Вріса, автора гучних розслідувань про діяльність місцевих кримінальних угруповань.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS, Делано Г. був безпосереднім виконавцем, також ще кілька людей, причетних до злочину, отримали тривалі терміни ув'язнення.

“Окружний суд Амстердама засудив до тривалих термінів ув'язнення трьох підозрюваних у вбивстві журналіста-розслідувача Пітера де Вріса. Двоє підозрюваних, стрілок Делано Г. і водій Каміль Е., були засуджені до 28 років позбавлення волі, організатор Крістіан М. отримав 26 років і один місяць”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що організатор убивства, Крістіан М., отримав трохи більш як 26 років, бо триваліше покарання для нього виявилося неможливим, оскільки нещодавно його було засуджено до чотирьох років ув'язнення за застосування насильства в рамках іншої справи, а максимальний термін покарання становить 30 років.

Прокуратура вимагала довічні терміни ув'язнення для трьох обвинувачених, стверджуючи, що вони мали терористичні мотиви й мали на меті посіяти паніку в суспільстві.

Читайте також: Парламент Нідерландів хоче ввести покарання за пропалестинське гасло

Однак судді дійшли висновку, що злочин не може розглядатися як теракт, і що довічне ув'язнення в цьому випадку є занадто жорстким покаранням.

Також ще один підозрюваний отримав 14 років ув'язнення за постачання зброї, а двоє чоловіків, які стежили за журналістом, отримали по 10 років.

Іще трьох людей було виправдано через відсутність переконливих доказів.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2021 року в Амстердамі стріляли у журналіста Пітера де Вріса, отримавши тяжкі поранення, він помер у лікарні.

64-річний де Вріс був відомим кримінальним репортером, який співпрацював з поліцією та виступав як експерт у розслідуванні низки кримінальних справ.

Він входив до "чорного списку" Рідуана Тагі, заарештованого у 2019 році в ОАЕ і переданого Нідерландам.

Фото: ANP