Страйк через реформу президента: в Аргентині сталися сутички з поліцією

У Буенос-Айресі у четвер відбувся протест проти економічних реформ президента Аргентини Хав'єра Мілея, під час якого спалахнули сутички між демонстрантами та поліцією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Реформи Хав’єра спрямовані на відновлення економіки країни і передбачають оголошення надзвичайного економічного стану, скорочення пенсій і послаблення трудових прав. Сенат Аргентини (верхня палата парламенту) схвалив суперечливий пакет економічних реформ. Після цього запропоновані реформи мають пройти схвалення у нижній палаті.

Проти економічних реформ президента виступають ліві політичні партії, профспілки та громадські організації. Демонстранти кажуть, що ці заходи завдадуть шкоди мільйонам аргентинців.

Протестувальники під час мітингу кидали шашки із бензином і каміння, підпалювали автівки, скандували гасло «Країна не продається, а захищається», а також тримали плакат із написом «Як глава держави може її ненавидіти?».

Сутички відбулись під час спроб протестувальників потрапити до Конгресу через паркани. Мітингарі кидали каміння в офіцерів поліції, які зі свого боку застосовували перцевий спрей проти учасників акції.

Читайте також: В Аргентині страйкують через реформи президента - зупинився транспорт, не працюють магазини

За словами спостерігачів та депутатів від опозиції, десятки демонстрантів та кілька посадовців отримали медичну допомогу. Щонайменше п’ятьох опозиційних депутатів із натовпу госпіталізували.

Офіційні особи поінформували, що принаймні 20 поліцейських зазнали поранень внаслідок сутичок. Сили безпеки заявили про 15 затриманих осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня аргентинські профспілки провели загальний страйк, протестуючи проти заходів жорсткої економії та реформ президента Хав'єра Мілея.

Фото: EPA