Вірменія викликає посла з Мінська після слів Лукашенка про Карабах

Посла Вірменії в Білорусі Разміка Хумаряна 13 червня викликали в Єреван для консультацій.

Про це з посиланням на МЗС Вірменії повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Про те, коли посол повернеться до Мінська, нічого не повідомляється.

Причиною свого рішення прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян назвав нещодавнє висловлювання Лукашенка про війну між Єреваном і Баку, унаслідок чого Азербайджан узяв під свій контроль весь Карабах. Під час візиту в Баку в травні Лукашенко назвав війну за регіон «визвольною».

Пашинян додав, що саме позиція самопроголошеного білоруського президента щодо війни в Карабасі вплинула на рішення Вірменії про можливий вихід з ОДКБ. Пашинян назвав ОДКБ «союзом-бульбашкою», члени якого нічого не зробили, щоб допомогти Вірменії у війні з Азербайджаном. Пашинян допустив зміну позиції Єревана щодо ОДКБ, якщо з нього вийде Білорусь або Лукашенко вибачиться.

Читайте також: Україна і Вірменія проведуть політичні консультації на рівні МЗС

Заяви прем'єра прозвучали на тлі масових протестів опозиції в Єревані. Біля будівлі парламенту Вірменії розбито наметовий табір. Учасники протестів звинувачують Пашиняна у здачі національних інтересів у зв'язку, зокрема, з домовленостями про делімітацію кордонів з Азербайджаном.

Білоруське Радіо Свобода повідомило, що у МЗС Білорусі зазначили, що не мають наміру погіршувати відносини з Єреваном, «як би зовнішні гравці не підштовхували до цього вірменське керівництво». Водночас Білорусь відкликає свого посла у Вірменії. Про це розповів речник МЗС Білорусі Анатолій Глаз.

«З огляду на розвиток ситуації наш посол з Єревану найближчим часом також прибуде до Мінська», – цитує слова Анатолія Глаза Belsat.

Читайте також: Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів - Пашинян

Як повідомляв Укрінформ, глава уряду Вірменії Нікол Пашинян заявив, що жоден офіційний представник Вірменії не поїде до Білорусі, поки керівником цієї країни є Олександр Лукашенко.