Лідери Італії та Франції на саміті G7 розійшлися в питанні ставлення до абортів

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні зажадала вилучити згадку про "безпечні та легальні аборти" з підсумкової заяви саміту Групи семи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Італія вимагала вилучити згадку про безпечні та легальні аборти з підсумкової заяви саміту Групи семи, викликавши докір з боку президента Франції Еммануеля Макрона", - йдеться у повідомленні.

Мелоні швидко відреагувала, звинувативши Макрона у прагненні заробити політичні бали напередодні національних виборів у Франції, які відбудуться цього місяця.

Суперечка між двома європейськими лідерами, які мають дуже різні політичні бачення, підірвала зусилля продемонструвати єдність країн Заходу на щорічній зустрічі Групи семи, яка відбулася на півдні Італії.

Комюніке Групи семи 2023 року, оприлюднене після саміту лідерів у Хіросімі, закликало до "доступу до безпечних та легальних абортів та післяабортного догляду".

Схожі або дещо жорсткіші формулювання запропонували французькі та канадські дипломати під час звичних переговорів напередодні зустрічі 2024 року, яку приймає консервативна прем'єрка Італії.

"Всі інші країни підтримали їх, але для Мелоні це була червона лінія, тому в остаточному тексті вона (пропозиція - ред.) відсутня", – сказав один з дипломатів агентству.

Читайте також: Спікер польського Сейму хоче винести питання абортів на референдум

Пізніше Макрон зізнався журналістам, що шкодує через таке рішення.

Мелоні очолює національну консервативну партію, і в минулому вона конфліктувала з Макроном, зокрема, через свою жорстку позицію щодо імміграції.

У четвер італійська високопосадовиця заявила, що немає жодних підстав для розпалювання суперечок з питання абортів. "Я вважаю, що в такі важкі часи, як зараз, агітувати, використовуючи такий цінний форум, як G7, є глибоко неправильним", – сказала Мелоні в інтерв'ю журналістам.

Високопоставлений італійський дипломат підтвердив, що слово "аборт" не з'явиться в підсумковому комюніке, але сказав, що це лише тому, що в заяві чітко вказано, що Група семи продовжує підтримувати цілі Хіросімської декларації.

Американський посадовець повідомив журналістам, що президент Джо Байден також не хотів, щоб згадка про аборти зникла з тексту декларації.

Мелоні рішуче виступає проти абортів. Вона розповідала у своїй автобіографії, що її мати була близька до того, щоб зробити аборт свого часу.

Як повідомляв Укрінформ, саміт лідерів країн G7 відбувся 13-14 червня в Італії, яка головує цього року в Групі семи.